Inbouwdozen en behuizingen van Helia gebruikt in nieuwe Holocaustmuseum in Mechelen

Momenteel wordt er aan de Dossinkazerne in Mechelen volop gewerkt aan een nieuw museumvolume. De ruwbouw werd uitgevoerd in ter plaatse gestort zichtbeton. Omdat er in de museumruimten veel aandacht wordt besteed aan het visuele en het auditieve (lees: verlichting en een geluidsinstallatie) en er dus wel wat specifieke elektrische voorzieningen nodig zijn, kwamen de Prefix-inbouwdozen en KompaX-behuizingen van Helia goed van pas.
Momenteel wordt er aan de Dossinkazerne in Mechelen volop gewerkt aan een nieuwbouwvolume dat dienst zal doen als museum, memoriaal en documentatiecentrum voor de Holocaust en de mensenrechten. De ruwbouw werd uitgevoerd in ter plaatse gestort zichtbeton. Omdat er in de museumruimten veel aandacht wordt besteed aan het visuele en het auditieve (lees: verlichting en een geluidsinstallatie) en er dus wel wat specifieke elektrische voorzieningen nodig zijn, kwamen de Prefix-inbouwdozen en KompaX-behuizingen van Helia goed van pas.

De Prefix-inbouwdozen zorgen ervoor dat de elektrische leidingen vlot aangelegd en doorgetrokken kunnen worden. Ze kunnen namelijk rechtstreeks op de wapening worden bevestigd, en hoeven dus niet op de bekisting genageld te worden. Met behulp van verende montageklemmen die grote druk uitoefenen op de tegenbekisting worden ze in de wapening geklemd. De inbouwdozen kunnen mee in het beton worden ingegoten. Dit resulteert in een belangrijke tijdsbesparing, een nauwkeurige plaatsing en een gaaf eindresultaat.De prefix-inbouwdoos.In het plafonds op de bovenste verdieping komen er bovendien een vijftal luidsprekers. Hiervoor werden de KompaX-behuizingen gebruikt, die in het beton kunnen worden ingebouwd. Ze dienen met vier spijkers te worden vastgemaakt aan de bekisting en met spandraad of kabelbinders aan de wapening, waarna het plafond kan worden gegoten. Na het ontkisten is het de bedoeling om het zichtbare front open te zagen met een decoupeerzaag, zodat de luidsprekers geïnstalleerd kunnen worden. Qua akoestiek leveren ze goede prestaties omdat ze stevig in het betonnen plafond zijn verankerd en de opgevangen trillingen dus niet versterkt worden.


   
          
  
Deel dit artikel:
Onze partners