Individuele vormgeving in Bergamo

Twee gebouwen uit verschillende architecturale periodes, beide dringend toe aan renovatie. En nu het goede nieuws: toplocatie, midden in het centrum van de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Daarom besliste de bouwheer, het vastgoedkantoor Immobiliare Percassi, om het vastgoed maximaal op te waarderen en gaf hij het Milanese architectuurbureau Progetto CMR de opdracht om het volledig te renoveren. De gebouwen met zes verdiepingen worden omgebouwd tot een wooncomplex met balkons en terrassen van in totaal 6.500 vierkante meter. Het beschikt over een overtuigend ontwerp, energetische efficiëntie en ultramoderne technologie. Het modulaire systeem FIN-Project Nova-line Plus 78/88 van Finstral werd ingeschakeld om een individuele vormgeving mogelijk te maken.

Meer levenskwaliteit

Het speciale aan het project Camozzi 70 was dat er eenheid moest komen in de twee verschillende types gebouwen. De volledige renovatie moest ook gemengd gebruik mogelijk maken. De richtlijn van de bouwheer: 64 procent van de totale oppervlakte wordt voor woningen gebruikt, twintig procent voor detailhandel, negen procent voor kantoren, vijf procent voor terrassen en twee procent voor gemeenschappelijke ruimtes. Zo moet dit karaktervolle complex met zijn geometrische vormen en de onregelmatig gestructureerde stenen gevel vanuit een stedenbouwkundig perspectief de levenskwaliteit van de omwonenden en dus van de hele wijk optimaliseren.

Optimale geluids- en warmte-isolatie, veel lichtinval en een aantrekkelijke esthetiek die past bij de gevel: dat waren de criteria voor de keuze van de ramen en schuifdeuren. Natuurlijk moesten de ramen de gerenoveerde gevel ook qua uiterlijk opwaarderen. Om te voldoen aan alle functionele en esthetische richtlijnen, werden ramen en deuren van Finstral gebruikt die speciaal voor Camozzi 70 ontworpen en gemaakt werden. De architecten kozen voor FIN-Project Nova-line Plus met een volledig glazen look die het frame bedekt en met emaillering van de randen, een keuze mede ingegeven door de erg smalle profielen van dit raamtype. Extra zonwerende buitenjaloezieën met gemotoriseerde aluminium lamellen zorgen ervoor dat de lichtinval van de grote vleugels individueel geregeld kan worden.

Slimme montage

Voor de architecten bleek het doeltreffend om het stelraam FIN-Fix te gebruiken. In de ruwbouwfase werden eerst enkel warmte-isolerende stelramen met vooraf gemonteerde kasten voor de buitenjaloezieën en geleiders ingebouwd. De ramen zelf en de zichtbare elementen van het zonweringsysteem werden pas in het stelraam geplaatst nadat de isolatie- en pleisterwerken afgerond waren. Zo werden de ramen en het zonweringsysteem beschermd tegen schade.

Individueel raamontwerp

Het modulaire systeem van Finstral, dat een individuele vormgeving mogelijk maakt, was nog een pluspunt in de ogen van de architecten. De materialen en kleuren aan de binnen- en buitenkant van het raamprofiel kunnen naar believen gecombineerd worden. Voor de ontwerpers van Progetto CMR betekende dat het volgende: de buitengevel van Camozzi 70 werd conform de voorschriften van de gemeente Bergamo voorzien van antracietkleurige aluminium profielen. Aan de binnenkant waren er echter tal van opties voor de kleur en het oppervlak: aluminium in 230 effen tinten en effectkleuren, verschillende houtvarianten of het upcycling-materiaal ForRes. De nieuwe woningeigenaars van Camozzi 70 konden het ontwerp van hun ramen voor elke ruimte apart kiezen in functie van hun interieur.

Bron: Finstral
Deel dit artikel:
Contacteer Finstral
Onze partners