Inhuldiging Plinius-zwembad Tongeren (Verhoeven, Okra, Tractebel)

Op maandag 20 juni opende de burgemeester van Tongeren en Kamervoorzitter Patrick Dewael officieel het Plinius-zwembad met een eerste duik. Het toeristisch paviljoen en het zwembad werden architecturaal ontworpen door Architectenbureau VenhoevenCS uit Amsterdam. De technische uitwerking (technische installaties, zwembadtechnieken, structuren, buitenaanleg), de ontwerpcoördinatie, het contract management en het toezicht in de uitvoeringsfase nam Tractebel voor zijn rekening.

Alle partijen, zowel de opdrachtgever NV Plinius, de stad Tongeren als de aannemers waren zeer enthousiast over het resultaat maar ook over de wijze waarop de leden van het ontwerpteam het project hebben aangepakt. Bovendien werd het project binnen de opgelegde timing en binnen het vooropgestelde budget gerealiseerd.

 

Beton & hout

Het Plinius-zwembad vormt samen met het toeristisch paviljoen één element binnen het Pliniuspark. Okra Landschapsarchitecten uit Utrecht stond in voor het landschappelijk en architecturaal ontwerp van het park. Het paviljoen werd gebouwd in beton en afgewerkt met prefab betonelementen en ceder houten gevelbekleding. Het zwembad werd uitgevoerd in roestvrij staal.

 

Pliniusbron

Het ontwerp van het openluchtzwembad is gebaseerd op het idee van stromend water en verwijst daarmee naar het water van de Pliniusbron. Het zwembad is vergelijkbaar met Romeinse badhuizen of met voorbeelden uit de natuur zoals Pamukkale in Turkije en refereert naar de oude badcultuur. De ruime ligweide vormt een groene oase die een prachtig uitzicht biedt op het park, de basiliek en het kasteel Betho. Het nieuwe paviljoen wordt zowel door vorm als door gebruikte bouwmaterialen geïntegreerd in het landschap.

Bron: Tractebel

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage