Renovatie en restauratie zijn cruciale onderdelen van een duurzame bouwstrategie. Met het behoud van bestaande gebouwen en het aanpassen aan hedendaagse normen kunnen we zowel erfgoed beschermen als energieprestaties verbeteren. Een van de spelers die hierop inspeelt, is IsoHemp. Tijdens het webinar rond renovatie en restauratie van Architectura zal Lieven De Meyer, event- en communicatiecoördinator bij IsoHemp, dieper ingaan op hoe kalkhennepblokken bijdragen aan toekomstgericht renoveren.
IsoHemp is gespecialiseerd in de productie van bouwblokken op basis van kalkhennep, een natuurlijk materiaal dat ideaal is voor binnenisolatie. "Onze kalkhennepblokken kunnen perfect worden toegepast bij renovaties en restauraties. Ze respecteren het bestaande gebouw en zorgen tegelijkertijd voor een gezonder binnenklimaat en een betere energieprestatie," aldus Lieven De Meyer. Dit maakt het materiaal bijzonder geschikt voor projecten waarbij het karakter van een gebouw behouden moet blijven, maar de woonkwaliteit aanzienlijk verhoogd dient te worden.
IsoHemp heeft al ervaring met tal van renovatieprojecten, waaronder vier geklasseerde rijwoningen in Brugge, het Agnetenklooster in Arendonk (26 units voor sociale cohousing) en de herbestemming van een industrieel pand in Zwevegem tot kantoren en evenementenruimte. Ook bij landelijke woningen en hoeves worden kalkhennepblokken steeds vaker ingezet als isolerende en ademende oplossing.
Volgens De Meyer vraagt renovatie een andere aanpak dan nieuwbouw. "Je moet steeds rekening houden met het bestaande volume. De dikte van het materiaal moet vaak worden aangepast aan bestaande openingen, trappen en doorgangen." Bij restauraties ligt de lat nog hoger: "Daar moeten de oorspronkelijke eigenschappen maximaal behouden blijven, wat extra voorbereiding en vakkennis vraagt."
Daarnaast speelt coördinatie tussen de verschillende bouwpartners een nog grotere rol. De Meyer merkt op dat dit in renovatieprojecten complexer is dan bij nieuwbouw: "Elke fase moet nauwkeurig op elkaar aansluiten om problemen te voorkomen."
Circulair bouwen wint aan belang in renovatie- en restauratieprojecten. De Meyer ziet vooral binnen restauraties al een sterke focus op circulaire principes. Maar hoe zit het met energieprestaties? "Bij renovaties en restauraties is het niet altijd evident om dezelfde energie-eisen te halen als bij nieuwbouw. Het is belangrijk om pragmatisch te zijn: de lat hoog genoeg leggen, maar ruimte laten voor compromissen om de eigenheid van het gebouw te bewaren."
Tot slot benadrukt De Meyer dat een geslaagde renovatie of restauratie staat of valt met de juiste materiaalkeuze en vakmanschap. "Door materialen en technieken goed op elkaar af te stemmen, voorkom je problemen zoals vochtproblemen en luchtlekken." Zijn gouden tip? "Laat je van bij het begin begeleiden door de juiste experten. Een coherente planning met alle betrokken partijen zorgt ervoor dat je gebouw futureproof is en opnieuw decennialang wooncomfort biedt."
Wil je meer weten over duurzame renovatie en restauratie? Schrijf je dan in voor het webinar van Architectura op donderdag 13 maart 2025, waar Lieven De Meyer en andere experts hun inzichten delen. Inschrijven kan via: http://www.architectura.be/nl/webinars/renovatie-restauratie/.