Jaaroverzicht: Belgische architecten op het internationale podium

Belgische architecten zijn prijsbeesten met internationale allure. Dat is dit jaar nogmaals gebleken. Op wiens kast prijkt sinds dit jaar een prestigieuze trofee? Een overzicht.
 

European Architecture Awards

Op de eerste editie van de European Architecture Awards gingen de Belgen met de pluimen lopen. Belgische architectenbureaus gingen met maar liefst vier van de acht zogenaamde Oscars voor Europese architecten aan de haal. Dat er uit de 327 uitzendigingen uit 32 Europese landen uiteindelijk vier Belgische projecten wonnen, is vrij uitzonderlijk.  

JDS Architects schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Urban Development’ voor hun project Faaborg Harbour Batheen, een nieuwe publieke badplaats in Denemarken. Ook Philippe Samyn and Partners gingen met een prijs aan de haal in de categorie ‘City Housing Development’ voor de renovatie van 150 wooneenheden in Brussel. De prijs in de categorie ‘Industry’ was voor COUSSÉE & GORIS architecten i.s.m. RCR Arquitectes voor het crematorium Hofheide in Holsbeek. De 'Special Prize Sustainable Mixed-Use Project' was voor Veelaert Architecten voor het wooncomplex Annonciaden. 


MIPIM Awards

Ook op de prestigieuze MIPIM Awards maakten Belgische architecten het mooie weer bij de laureaten. Vier projecten werden bekroond met een MIPIM Award en vier keer mocht Jaspers-Eyers Architects zich tot de winnaars rekenen.

De MIPIM Award in de categorie ‘Best Office & Business Development’ was voor de Warsaw Spire. Het hoogste gebouw in Polen is het kernstuk van een stadsontwikkelingsproject dat Jaspers-Eyers heeft ontworpen.

Het nieuwe distributiecentrum van NIKE in Ham ging aan de haal met de award in de categorie ‘Best Industrial & Logistics Development’. Dit complex met de langste groene gevel van Europa is opnieuw een ontwerp van Jaspers-Eyers.

De award in de categorie ‘Best Refurbished Building’ was voor het Chambon-complex. Deze grootste conversie van kantoren ooit in Brussel is een ontwerp van A2RC Architects en Jaspers-Eyers Architects.

Be-MINE won de award in de categorie ‘Best Urban Regeneration Project’. Be-Mine is de laatste jaren getransformeerd van een verloederd mijngebied tot een modern woon-, werk- en winkel- en ontspanningsgeheel met een historisch-industrieel karakter. Architecten die betrokken zijn bij de hele ontwikkeling: UAU collectiv, KOPLAMP - architecten, A33 architecten, EILAND 7 architecten, Sweco Belgium, Lens°Ass Architecten, RE-ST architecten, Dhoore Vanweert Architecten, LD-Architecten, Carve, OMGEVING, Antea Group België en Jaspers-Eyers Architects


LafargeHolcim Awards

De LafargeHolcim Awards staan wereldwijd bekend als de belangrijkste competitie voor duurzame vormgeving. De eerste prijs werd dit jaar gedeeld door twee Brusselse projecten die uitblinken in hun veelzijdige functionaliteit: een afvalbeheerbedrijf dat door BC Architects wordt geïntegreerd in het kanaaldistrict en de integratie van een betonfabriek in de snelgroeiende stadsomgeving door TETRA Architecten.


RIBA

De Gentse architecte Marie-José Van Hee ontving begin 2017 in Londen een onderscheiding van de RIBA, de Royal Institute of British Architects. Naast de “Royal Gold Medal”, die in 2017 ging naar de Braziliaanse architect Paulo Mendes da Rocha, geeft de RIBA aan een aantal buitenlandse personen de titel van Honorary Fellowships als waardering voor hun bijdrage aan de architectuur. Deze erkenning voor onze landgenote Marie-José Van Hee maakte indruk, want het is meteen ook het meest gelezen artikel van 2017.
 

Deel dit artikel:

Onze partners