Jonge architectuurwerkers dienen petitie in bij Orde van Architecten

Honderden jonge architecten hebben op 5 december een krachtig signaal afgegeven door een petitie in te dienen bij de Orde van Architecten. Ze uiten daarin bezorgdheid over verschillende kwesties, waaronder de ontoereikende verloning en het gebrek aan actie van de Orde om de sectorproblemen aan te pakken. Mede-initiatiefnemer Alexander De Mont deelde op VRT-zender Radio 1 zijn optimisme over concrete toezeggingen voor verandering naar aanleiding van de petitie.

Met de kop "Architectuursector in crisis!" benadrukken de jonge architecten in hun brief aan de Orde van Architecten de vele uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. De overvolle werkdruk, lage startlonen en gedwongen schijnzelfstandigheid zijn slechts enkele van de genoemde problemen. Voor Alexander De Mont was de maat vol, omdat hij vond dat de Orde niet adequaat reageerde op deze problemen. Samen met collega-architectuurwerkers bundelde hij de krachten en formuleerde hij de petitie die, na door bijna 700 collega’s te zijn ondertekend, werd ingediend bij de Orde van Architecten. De initiatiefnemers van de petitie streven naar een breed overleg met de hele sector, van stagiairs tot ervaren bouwmeesters, om samen structurele oplossingen te vinden.

Een van de belangrijkste zorgen in de petitie is het lage loon voor startende architecten. Recent onderzoek onthulde dat 51 procent van hen moet rondkomen met minder dan 1.700 euro netto per maand. Zelfstandig architect Enver Peeters benadrukte in een podcast het gebrek aan extralegale voordelen en de vele financiële uitdagingen waarmee freelancers in de sector worden geconfronteerd. Na indiening van de kritische brief, die niet alleen klachten bevat maar ook oplossingen aanreikt, toonde De Mont zich verrast door de positieve ontvangst. De Orde van Architecten zou garanties hebben gegeven dat ze serieus met de voorstellen aan de slag zullen gaan.

Bron: VRT NWS
Deel dit artikel:

Onze partners