Korteknie Stuhlmacher en Sabine Okkerse tekenen voor herbestemming Sint-Martinuskerk in Burcht

De Sint-Martinuskerk in Burcht zal in 2025 een nieuwe bestemming krijgen als cultureel ontmoetingscentrum op een prachtige locatie aan de Schelde. Na een Open Oproep werd een ontwerpteam aangesteld rond Korteknie Stuhlmacher architecten en Architectenbureau Sabine Okkerse in samenwerking met Vestad Ingenieursgroep en Vörtgang.

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht wil van het nieuwe kerkgebouw een draaischijf maken van ontmoeting, cultuur en rust in Burcht. In het ontwerp van de architecten is er alvast gekozen om het kerkgebouw als dusdanig zo veel mogelijk herkenbaar te houden in zijn vorm. Daarom opteerden ze ervoor geen afbraakwerken of al te grote insneden te maken in het gebouw. Er komen wel twee pittoreske aanbouwen: één aan de zijde van het kerkplein en één aan de Scheldekant.

De aanbouw aan het kerkplein zal dienen als onthaalruimte en infopunt. Met deze ruimte willen de ontwerpers bezoekers een meer toegankelijke ingang bieden tot het grote kerkgebouw. Vanuit deze ruimte heb je ook toegang tot de polyvalente zaal, de bibliotheek en/of het café aan de Scheldekant. Aan die zijde wordt namelijk een tweede aanbouw voorzien voor een  caféruimte waar je iets kan drinken met zicht op de Schelde.


Polyvalente zaal en biblioheek

Een grote polyvalente zaal is gesitueerd in het transept en middenbeuk van het kerkgebouw, die zal uitgerust zijn met de nodige voorzieningen voor concerten, tentoonstellingen, lezingen,... In de meest oostelijke hoek van het gebouw wordt een grootkeuken voorzien.

De bibliotheek van Burcht zal verhuizen naar het vernieuwde kerkgebouw. Daartoe wordt een U-vormige mezzanine ingericht die zich uitstrekt over de noordelijke en zuidelijke zijbeuken, en ook achteraan de middenbeuk.

 

Stille ruimte

In het koor van het kerkgebouw - het meest oostelijke gedeelte en tevens oudste en originele stuk van het kerkgebouw - wordt een stille ruimte ingericht. Deze ruimte zal toegankelijk zijn via de polyvalente zaal, maar ook rechtstreeks van buiten uit. De stille ruimte wordt neutraal ingericht, zodat iedereen er zich welkom kan voelen en er tijd kan nemen om even stil te zijn, te bezinnen, mijmeren of rust te zoeken.

De komende maanden wordt het ontwerp gefinaliseerd, om in de zomer de omgevingsvergunning te kunnen aanvragen. De opening van het vernieuwde kerkgebouw is voorzien in december 2024.

Bron: Gemeente Zwijndrecht

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage