Laadpaal op het dak? Dat kan!

Vandaag, volgende maand of volgend jaar. Een keer ga je elektrisch rijden. Het Europees parlement heeft beslist dat 4 op de 10 nieuwe wagens tegen 2030 emissievrij moeten zijn. Om goed te blijven voorzien in de laadinfrastructuur, moet het laadpaalnetwerk snel en slim worden uitgebreid. Maar waar?

Naast het personenvervoer zal ook de logistieke sector het wagenpark meer en meer gaan elektrificeren. Er wordt een sterke groei verwacht in elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen en overig elektrisch transport. Zo’n 80 procent van de laadvraag van elektrische bestelauto’s en trucks gaat plaatsvinden op bedrijventerreinen.

 

Steeds meer nodig

Tegenwoordig zijn laadpalen, bij de aanleg van parkeerplaatsen, een vast onderdeel van de inrichting. Steeds meer winkels plaatsen een (gratis) laadstation voor elektrische auto’s. Bij kantoren zijn laadpalen meer regel dan uitzondering. En op bedrijventerreinen kunnen de laadpleinen ook niet langer uit blijven.

 

Installatie van laadpalen

Bij de aanleg van een laadpaal of (slimme) laadpleinen komt heel wat kijken. Het belangrijkste is het elektriciteitsnetwerk, dat moet er geschikt voor zijn (of gemaakt worden) en de stroomvoorziening moet aangelegd worden. Boor- en graafwerk is nodig om alles netjes weg te werken. Hoe zit dit met de installatie van laadpalen op een parkeerdak?

 

Eenvoudige integratie op het dak

Op parkeerdaken zijn laadpalen eenvoudig te integreren. Door de flexibiliteit van een modulair systeem, waarbij er ruimte onder de tegels zit, is het mogelijk om tussen de isolatie en de tegels de stroomkabels te leggen. De hoogte tussen de onderkant van de tegel en isolatie bij het parkeerdaksysteem van Zoontjens 3 cm. Daardoor zijn constructieve aanpassingen aan het dak niet nodig. Het is wel belangrijk dat de stroomkabels in de richting van het afschot worden gelegd. De laadpalen zelf worden op de tegels gemonteerd.

 

Groei mee met het autopark

Doordat het Pardak® parkeerdaksysteem demontabel is, is dit ook bij bestaande parkeerdaken mogelijk. Zo kunnen laadpalen altijd toegevoegd worden of kun je je laadpaalplein uitbreiden als dat nodig is. Zo groeit je parkeerdak mee met het autopark en behoud je de flexibiliteit om de vraag van morgen efficiënt te beantwoorden.

Bron: Zoontjens

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage