Laatste project voor Scholen van Morgen is geen eindhalte

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts opende vorige week het 182e en laatste project van het ‘Scholen van Morgen’-programma: Hasp-O Centrum te Sint-Truiden. “Dit is inderdaad de allerlaatste feestelijke opening van dit programma”, zegt Weyts. “Hier stopt ons bouwverhaal evenwel niet. ‘Scholen van Vlaanderen’, het nieuwe DBFM-programma, zal zorgen voor maar liefst € 1 miljard aan investeringen in extra schoolbanken.”

‘Scholen van Morgen’, opgestart in 2006, is een DBFM-programma (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) dat via een publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen realiseert. In de voorbije 10 jaar werden onder leiding van AG Real Estate als programma- en projectmanager heel wat stenen gelegd voor meer scholencapaciteit. 182 projecten, goed voor 250 schoolgebouwen met een totale oppervlakte van 710.000 m², geven onderdak aan maar liefst 133.000 leerlingen. Acht scholen zijn zogenaamde passiefscholen. De schoolinfrastructuur wordt buiten de lesuren ook maximaal opengezet voor de lokale gemeenschap, zoals voor jeugd-, cultuur- en sportverenigingen.

Het laatste project in de lange ‘Scholen van Morgen’-reeks is een gloednieuwe campussite in Sint-Truiden: Hasp-O Centrum. Het gaat om een nieuwbouw met leslokalen, werkplaatsen, een sporthal, refter en ruimte voor administratie. De campus is gelegen op een prachtige locatie achter het station die grenst aan het groen en uitzicht geeft op het, voor de streek, typische fruitbomenlandschap. Het lichtglooiende landschap werd door het ontwerpteam van Architecten aan de Maas gebruikt om de werkplaatsen, de belangrijkste ontmoetingsruimten, de sportvoorzieningen en de parkeervoorzieningen optimaal te ontsluiten. De aankleding en de programmering van de groene locatie en de verweving met de nieuwe gebouwen dragen sterk bij aan een inspirerende onderwijsomgeving.

Nu het ‘Scholen van Morgen’-verhaal afloopt, staat er al een volgende grootschalige publiek-private samenwerking in de steigers: ‘Scholen van Vlaanderen’. Opnieuw een DBFM-programma, goed voor € 1 miljard om nieuwe schoolgebouwen te realiseren. “Wie wil investeren in onderwijskwaliteit, moet ook investeren in kwaliteitsvolle infrastructuur”, zegt minister Ben Weyts. “Deze regeerperiode hebben we het Vlaams budget voor scholenbouw opgetrokken naar € 3 miljard. Dat budget heeft een hefboomeffect en zorgt ervoor dat er in totaal nog veel meer miljarden gaan naar vernieuwde of gloednieuwe scholen. De eerste 27 projecten van het nieuwe DBFM-programma ‘Scholen van Vlaanderen’ zijn al goedgekeurd – en er zullen er nog heel wat volgen”.

Deel dit artikel:
Onze partners