Lava architecten en Jessa Ziekenhuis winnen I2C 2015-Concept Award

Winnaar publieksprijs (concept): Afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt
Winnaar prijs vakjury (industry): Doff n’ Donner Compad NL
Winnaar publieksprijs (industry): Het Fietslabyrint van Enraf-Nonius.
Winnaar prijs vakjury (tools): Halve Deur, Jessa Ziekenhuis
Winnaar publieksprijs (Tools): Warme Zorg, Foyer de Lork.
Winnaar prijs vakjury (concept): Huize Walden, Lava Architecten.
Winnaar prijs vakjury (concept): Huize Walden, Lava Architecten.

Op de laatste dag van de zorgbeurs EXPO 60+ werden op vrijdag 9 oktober de winnaars van zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. Tijdens de achtste editie van de wedstrijd besliste zowel een vakjury als het publiek via online stemmen wie de winnaars werden in de categorieën Tools, Industry en Concept. De vakjury bestempelde de Halve Deur van het Jessa Ziekenhuis (Tools), de Doff n’ Donner van Compad NL (Industry) en de zorginstelling Huize Walden in Malle (Concept) als winnaars. Het publiek plaatste Warme Zorg van Foyer de Lork (Tools), de afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis  (Concept), en het Fietslabyrint van Enraf-Nonius (Industry) op het hoogste schavot.

I2C Concept

I2C Concept focust op vernieuwende ontwerpen van zorginstellingen. Voor deze categorie selecteerde de vakjury een shortlist van 6 projecten uit 19 inzendingen. De zorginstelling voor mensen met een ernstige fysieke beperking Huize Walden in Malle (Lava architecten)  verdiende volgens de jury de lauwerkrans. Het project is een instelling voor mensen met een ernstige fysieke beperking. De zorgstudio’s bevinden zich op het gelijkvloers, met op de verdieping appartementen voor mantelzorgers en familie.

Het zorghotel van Rode Kruis-Vlaanderen in Zuienkerke en Eigen Thuis in Grimbergen, een ‘zelfstandig wonen’-project voor 30 zwaar motorisch gehandicapten, werden door de jury eervol vermeld.

De publieksprijs was weggelegd voor de afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

 

I2C Tools

Voor I2C Tools gingen de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel vergemakkelijken. In deze categorie Het Jessa Ziekenhuis met zijn Halve Deur met de prijs van de vakjury lopen. Zoals de naam laat vermoeden, gaat het over een halve deur die wegloopgedrag vermijdt, zonder een opgesloten gevoel te creëren.

Met een zorgrobot en generatie-overschrijdende activiteiten waarbij residenten in contact treden met kinderen van de kinderopvang, verzekerden WZC ten Kouter en het OCMW van Laarne zich van een eervolle vermelding van de jury.

Foyer de Lork ging  met de publieksprijs aan de haal met zijn ‘warme zorg’-idee met kleine kaartjes met daarop lieve en motiverende boodschappen.

 

I2C Industry

Ten slotte is er nog de categorie Industry die innovaties van standhouders op de beurs EXPO60+ in de kijker plaatst. Van de 22 inzendingen, allen reeds gecommercialiseerd, riep de vakjury de Doff n’ Donner van Compad NL uit tot winnaar. Het product biedt hulp bij het aantrekken van steunkousen, ongeacht het type kous of de drukklasse.  Het Fietslabyrint van Enraf-Nonius kreeg de publieksprijs toebedeeld. Deze uitvinding biedt mensen die niet meer buiten kunnen fietsen, een interactieve fietstocht met behulp van een beeldscherm en een bewegingstrainer.

 

Achtste editie

De I2C-wedstrijd was dit jaar aan zijn achtste editie toe. Bedoeling van deze wedstrijd is om innovatie in de zorgsector aan te moedigen en om nieuwe ideeën de aandacht te geven die ze verdienen. De I2C-Awards worden georganiseerd door Easyfairs, in samenwerking met Redactiebureau Palindroom.

Deel dit artikel:
Onze partners