Licht en Architectuur: nieuw in de verlichtingsbranche

Licht en architectuur was opgevat als een aparte beurs die de tussenschakel vormde tussen Gevel 2010 en Material Xperience. Zoals de naam doet vermoeden, kon je hier kennismaken allerhande noviteiten rond licht, zowel daglicht als kunstlicht.

Licht en Architectuur was opgevat als een aparte beurs die de tussenschakel vormde tussen Gevel 2010 en Material Xperience. Zoals de naam doet vermoeden, kon je hier kennismaken allerhande noviteiten rond licht, zowel daglicht als kunstlicht.

Niko Mysterious - schakelaars niet op maar in de wand 

Het is een ongeschreven wet dat schakelaars op de muur bevestigd worden. Niet zo voor de Mysterious van NIKO die niet op maar in de muur zit en dus letterlijk verdwijnt in het muuroppervlak.  Je kan de schakelaar aanpassen aan alle mogelijke muurafwerkingen. Je kan hem overschilderen, behangen, afwerken met fineerhout, enz.
Een onzichtbare schakelaar oogt wel mooi, maar je moet hem natuurlijk wel gemakkelijk kunnen terugvinden. Daarom wordt hij in het donker omhuld door een discrete warmwitte lichtcirkel. 

Delta Light : if Design awards

Delta Light deed zijn Belgische roots alle eer aan door de bezoekers een Duvel of ander Belgisch klassebier aan te bieden. Delta Light won onlangs enkele Red Dot Award & iF Design Awards. Licht & Architectuur vormde het ideale kader om die prijswinnaars voor te stellen aan de Nederlandse ontwerpers. Zoals bijvoorbeeld de Topix waarmee Delta Light zijn eerste red dot award voor productdesign binnenrijfde. Het toestel creëert een speels lichteffect en geeft je vrijheid doordat je meerdere toestellen tot een geheel kan combineren.
Met de Endless heeft Delta Light een minimalistische elegante oplossing in huis voor de T5-fluorescentielamp. Twee Endless-armaturen kunnen volledig tegen elkaar geplaatst worden waardoor één doorlopende lijn gecreëerd kan worden zonder storende donkere overgangen.

    
Saint-Gobain: Led in Glass

Saint-Gobain toonde op Material Xperience zijn Quantum Glass, 6 types van actieve beglazing waarbij glas ook andere functies krijgt toegemeten dan louter transparantie. Meest in het oog springend is de LEDinGlass waarbij LED-verlichting geïntegreerd wordt in de beglazing. In tegenstelling tot bij de traditionele led-toepassingen, kan hier het volledige glasvlak mee opgelicht worden. Een van de eerste projecten waar dit werd toegepast bevindt zich in Balen.  Gevelbouwer Drooghmans wilde zijn gevel renoveren met op de hoek een moderne eyecatcher. Zo kwam men bij een verlichte totem die voortdurend van kleur kan veranderen.


Signal Delight – lichtgevende coating

Moeten we Signal Delight onderbrengen bij coatingsmaterualen of bij verlichting? Moeilijk te zeggen want de Seramic Lightcoatring combineert de twee. De coating geeft in het donker licht die vergelijkbaar is met elektrische verlichting. Overdag wordt de coating gedragen door dag- of kunstlicht. Een minuut laden is al voldoende voor ongeveer twaalf uur licht in het schemer of donker. De lichtsterkte is sterk genoeg om lezen en werken mogelijk te maken. 


 

Deel dit artikel:
Onze partners