LOFT FOR: puur en functioneel met een minimum aan materialen

Een van genomineerden in de residentiële categorie op de Belgian Building Awards was adn architectures. Met hun LOFT FOR, een loft in Brussel vlakbij het park van Vorst, kiest het bureau voor puurheid en functionele simpliciteit.

Vier muren en enkele ramen om de meest functionele noden te vervullen: slapen, eten, lezen en wassen. Dat is de minimalistische vereiste voor deze loft, waarbij de bouwheer vroeg om een efficiënt gebruikt van de ruimte. De twee interne metalen volumes op het gelijkvloers herbergen de twee woonfuncties die sluitende deuren vereisen: de badkamer en de waskamer. Op de bovenkant van die volumes rusten de slaapkamer en de kantoorruimte. De twee volumes raken de rest van de ruimte niet aan, dat maakt het geheel luchtig en abstract, doorzichtig en ondoorzichtig tegelijk. Drie meubelstukken structureren de overgebleven ruimte: een lang keukenkabinet in de nauwe ruimte tussen de ingang en de waskamer, een opbergkast vlakbij de ingang en een bibliotheek in de intiemere ruimte vlakbij het terras.

Die twee structuren worden omvat door een onafgewerkt oppervlak van 96 m² met muren uit terracotablokken, een rauw betonnen plafond, ramen op twee van de vier muren en twee technische kanalen. Gebruikte materialen zijn polyurethaan voor de dekvloer, solide of geperforeerd metaal voor de structurerende elementen, gelaagd MDF voor de meubels en een afwerking met verf om de texturen van de verschillende materialen te benadrukken. Een gelimiteerde set van materialen dus. Het plafond bleef in zijn oorspronkelijke staat als herinnering aan het vorige volume, dat uit één deel bestond.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage