Longlist 2020challenge - C-frame in Heusden-Zolder

Voor het bedrijf glaswerken Ceyssens in Heusden-Zolder kreeg advies- en ingenieursbureau Evenir de opdracht om een glazen gordijngevel, ontworpen door munA architecten, te implementeren in een passief kantoorgebouw. De gordijngevel omslaat het gehele geveloppervlak van het kantoorgebouw en bepaalt bijgevolg in grote mate de energiebalans van het gebouw.
Voor het bedrijf glaswerken Ceyssens in Heusden-Zolder kreeg advies- en ingenieursbureau Evenir de opdracht om een glazen gordijngevel, ontworpen door munA architecten, te implementeren in een passief kantoorgebouw. De gordijngevel omslaat het gehele geveloppervlak van het kantoorgebouw en bepaalt bijgevolg in grote mate de energiebalans van het gebouw.
  • Innovatieve oplossing

De gordijngevel is samengesteld uit bestaande profiel- en glasoplossingen die op een zeer innovatieve wijze toegepast worden.  Aluminium profielen met verbeterde isolatiestrips, superisolerende beglazing met ingewerkte heat-mirror folie, zonwerende coatings en integratie van vacuüm-isolatie tussen de beglazing van de blinde panelen vormen de componenten van het gevelsysteem.  De volledig glazen gevel behaalt een gemiddelde U-waarde die lager is dan 0,8 W/m²K. Dat is ruim voldoende om binnen de passiefbouw-eisen te vallen.


  • Energiebesparing en duurzaamheid


Het gevelsysteem werpt zich op als oplossing voor laagenergetische en passief-gebouwen.  Het gebruik hiervan opent een hele nieuwe waaier aan mogelijkheden voor de ontwerper en de gebruiker van het gebouw.  Op basis van deze samenstelling kunnen uiterst energiezuinige gebouwen ontworpen worden volgens de gangbare bouwprincipes, dit zonder toepassing van dure oplossingen als ontdubbelde gevels e.d.
Het gevelsysteem is samengesteld uit bestaande materialen en constructie-elementen die lokaal gefabriceerd en samengesteld worden. 


  • Andere voordelen

 

Optioneel kan het gevelsysteem aan de binnenzijde uitgerust worden met ‘glasverwarming’.  Hierbij wordt het binnenblad van de beglazing uitgerust met een metaalcoating die elektrisch opgewarmd wordt en zo voor stralingswarmte naar de binnenomgeving zorgt.  Een dergelijk systeem wordt steeds gekoppeld aan een bovendakse installatie met fotovoltaïsche panelen die voor de nodige stroomproductie zorgt.  De volledige optie wordt in het project van glaswerken Ceyssens toegepast.

  • Toepasbaar voor andere projecten

 

Het systeem is uiterst geschikt voor alle hedendaagse gebouwen waarbij lichtinval, ruimtegevoel en tegelijkertijd ook het energetisch optimaliseren van de gebouwschil beoogd wordt.  De projectmarkt, kantoorgebouwen, openbare gebouwen maar op kleinere schaal ook de particuliere markt kunnen hun voordeel doen met de implementatie hiervan.

Technische fiche

Naam project:  C-frame
Adres:    Mijnwerkerslaan 35  3550 Heusden-Zolder
Opdrachtgever:  Glaswerken Ceyssens nv
Ontwerper:   munA architecten bvba
Datum toepassing innovatieve oplossing: start montage 01/09/2009
Andere betrokken partijen: Evenir / Glas Ceyssens / Schuco / munA architecten

 Deel dit artikel:
Onze partners