Lucenario aerante: daglicht én ventilatie in de kelder

Lucenario aerante is een innovatief lichtkokersysteem van Techcomlight, dat ontworpen is ter vervanging van oude inefficiënte traditionele metalen roosters voor het voorzien van zowel daglicht als ventilatie in kelders of kelders. Ze zijn vervaardigd van duurzaam roestvrij staal en antislip breukvast glas voor een veilig hoog belastbaar ontwerp met een subtiele moderne uitstraling.

De Lucernario aerante Inox kan zowel bij de nieuwbouw als bij een renovatie van het terras of de stoep geïnstalleerd worden. Het systeem is ook geschikt voor toepassing in de tuin.

 

Hoe werkt het

Naast het binnenbrengen van daglicht in de kelder, verwerkt de Lucernario aerante Inox ook het regenwater via de RVS roosters en het geïntegreerde afvoersysteem. Daarnaast ventileert het systeem ook de kelderruimte via deze roosters, waarbij de ventilatie openingen altijd open zijn, en op die manier wel lucht doorlaten maar geen vuil of insecten. Om het afvoerkanaal schoon te kunnen maken hoeft alleen maar het RVS rooster opgetild te worden.

 

Toegepaste materialen

De Lucernario aerante Inox is gemaakt van zijdeglanzend staal, waardoor het modern oogt, maar niet te opvallend is. Het onbreekbare glas speelt een grote rol bij dit product: het voorziet de kelder van daglicht en het glas is volledig veilig om overheen te lopen, ook door de toepassing van een antislip structuur (R11).

 

Maatwerk

De Lucernario is tevens te leveren in specifieke maatvoering. Het standaard systeem waarbij 3 zijdes voorzien zijn van roosters, begint al vanaf 450 mm x 600 mm. Let op dat de daglichtopening hierbij wel heel klein is. Voor de systemen met 4 roosters rondom is de maatvoering altijd op aanvraag/maatwerk. De kleinste maatvoering hiervan is 560 mm x 600 mm. 

Behalve de standaardkleur van zijdeglanzend blank staal zijn de systemen ook verkrijgbaar in verschillende RAL-kleuren. De glasplaat van de Lucernario is voorzien van een pixel structuur zodat de toplaag een antislip functie heeft; er kan echter ook gekozen worden voor een matrix structuur in het glas.

 

Verwarmde kelders / koekoek 

Indien de kelder verwarmd wordt en er geen raam tussen de koekoek en de kelder aanwezig is kan er beter gekozen worden voor de Lucernario met thermische onderbreking. Dit systeem bestaat uit een constructief frame in roestvrij staal (AISI 304), volledig gelast en geïsoleerd met 30 mm dik acetaalhars, die tussen het externe frame en het interne profiel is gemonteerd. Het binnenprofiel is van staal en heeft een flap die de grens aangeeft voor het bepleisteren.

Deze uitvoering is voorzien van dubbel en gelaagd veiligheidsglas ten behoeve van de thermische onderbreking. Ook deze glasplaat is voorzien van een pixel structuur zodat de toplaag een antislip functie heeft, en is daarnaast ondoorzichtig door een lichte satijnen afwerking. Het binnen profiel is van gegalvaniseerd staal en is niet meer zichtbaar na het pleisteren van de binnenmuren.

In dit geval:

  • Geen warmteverlies, Ug  glas= 1,1 (W/m2 · K)
  • Geen ventilatie
  • Wel daglicht 

Techcomlight kan op aanvraag produceren in verschillende afmetingen.

 

Accessoires

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar op het gebied van extra ventilatie. Ten eerste de afzuigventilators (type Out). Afzuigventilators kunnen worden gebruikt in het geval van slechte ventilatie of muffe lucht in de ruimte.  Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een in/out ventilator. IN-OUT ventilatoren kunnen ook verse lucht van buiten naar binnen blazen. Tot slot zijn er koppelstukken verkrijgbaar: deze kunnen worden gebruikt om bestaande ventilatiesystemen aan te sluiten op de luchtinlaten van de Lucernario.

 

Onderhoud

Houd er rekening mee dat ventilatieopeningen altijd open zijn; echter zijn ze verticaal, dus het is onwaarschijnlijk dat ze verstopt raken. Periodieke reiniging is echter vereist. De waterdichtheid van de kit is gegarandeerd voor minimaal 10 jaar, het glas is voorzien van antislipstructuur wat helpt voorkomen dat het glas bekrast raakt. Het glas kan schoongemaakt worden met neutrale en niet-agressieve producten.

Bron: Techcomlight

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage