Maak kennis met de nieuwe Archiefhub van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi)

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceert een nieuw platform voor onderzoek naar Belgische architectuur, bouwpraktijk, stedenbouw en design. Tegelijk vind je er een rijk aanbod aan digitaal beeldmateriaal uit de collectie van het VAi.

Onderzoeksdatabank

In de VAi Archiefhub vind je gegevens terug over personen, organisaties, en gebeurtenissen (events) relevant voor de ontworpen omgeving in Vlaanderen en Brussel na 1800. De databank biedt een instrument om te zoeken naar archief- en erfgoedcollecties die in verschillende archiefinstellingen worden bewaard, zoals CIVA, KADOC, Archief Gent, Rijksarchief, Design Museum Gent enz.

De Archiefhub neemt de rol over van de Databank Architectuurarchieven, een databank die het VAi heeft opgezet in samenwerking met ODIS, de onderzoeksdatabank voor intermediaire structuren in Vlaanderen. In de VAi Archiefhub wordt de informatie verder uitgebouwd als een aparte dataset, los van ODIS. De gegevens tot en met 2022 blijven in ODIS beschikbaar en het VAi onderzoekt hoe het in de toekomst informatie tussen beide databanken kan blijven uitwisselen.

 

Verborgen beeldcollecties

De Archiefhub is ook de plek waar je kunt zoeken in de bibliotheek en collectie architectuurarchieven. Het VAi voegde extra beeldfunctionaliteit toe zodat het nu veel meer stukken uit de rijke collectie digitaal beschikbaar kan maken voor iedereen.

Als eerste actie publiceert het VAi op de Archiefhub vijf omvangrijke diareeksen, afkomstig uit verschillende archieven zoals die van Georges Baines, Christian Kieckens en Dries Jageneau. Alles bij elkaar gaat het om zo’n 29.000 gepubliceerde dia’s. De diareeksen konden worden gedigitaliseerd dankzij het project Van de lichtbak af, met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Innovatie

In de Archiefhub vind je een rijke set aan filters waarmee je gericht kunt zoeken naar personen, organisaties, gebeurtenissen en archieven. Ben je enkel geïnteresseerd in beelden? Probeer dan de filter ‘Zoek beelden met AI tags’. Met deze filter zoek je intuïtief naar objecten die afgebeeld zijn op het beeld. Tip: Probeer eens termen als ‘schaalmodel’, ‘koepel’ of 'torenspits'.

De termen zijn automatisch aan de beelden toegekend door AI-technologie en zijn het resultaat van vernieuwend onderzoek dat het VAi uitvoerde tijdens het project Van de lichtbak af. Ben je benieuwd naar hoe de dia’s werden gedigitaliseerd en de AI software werd toegepast? Het VAi publiceerde hierover op CEST een technisch rapport.

 

Architectuurwedstrijden en design

Met de lancering van de Archiefhub publiceert het VAi voor de eerste keer ook enkele nieuwe datareeksen voor onderzoek.

Een belangrijke set zijn de gegevens van het project Design in Kaart. In samenwerking met het Design Museum Gent registreerde het VAi twee documentatiereeksen die zijn aangelegd binnen het Design Museum. Recent registreerde het ook het archief van de Biënnale Interieur vzw, de organisatie achter de designbiënnale in Kortrijk. De resulterende gegevens over ontwerpers, verkooppunten en tentoonstellingen bieden een brede kijk op de designgeschiedenis van ons land vanaf 1945.

Op de Archiefhub vind je tot slot ook gegevens terug over 770 architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om informatie als de wedstrijdorganisatie, juryleden en genomineerden. Het VAi kwam de wedstrijden op het spoor tijdens het project 40 jaar Wedstrijdcultuur.

Bron: Vlaams Architectuurinstituut
Deel dit artikel:
Onze partners