Matthieu Lemaire, Simon Vermote en Architectuuratelier 9a winnen eerste editie Batifaçade

Op donderdag 27 februari werden op Batibouw de prijzen uitgereikt in de eerste editie van gevelrenovatiewedstrijd Batifaçade. Het grote publiek lauwerde met meer dan 700 online stemmen Matthieu Lemaire tot winnaar van de publieksprijs. Een vakjury van architecten vond de gevel in cortenstaal van de atelierwoning van Architectuuratelier 9a de terechte winnaar. De houten gevelrenovatie van Simon Vermotes eigen woning in Gent droeg de voorkeur weg van de jury van architectuurjournalisten.

De drie winnaars werden gekozen uit een shortlist van 10 projecten. Een jury van 13 experten uit de sector stelde die lijst eind januari samen uit een totaal van meer dan honderd ingeschreven kandidaten. Sindsdien kon het grote publiek zijn stem uitbrengen via de websites en social media van Batifaçade, Architectura.be en Batibouw. Meer dan 3500 stemmen werden uitgebracht, waarvan het project van Matthieu Lemaire er meer dan 700 wegkaapte. Daarnaast kozen twee jury’s, een van experten en een van architectuurjournalisten, respectievelijk voor de projecten van Architectuuratelier 9a en Simon Vermote.

 

Moderne vakwerkbouw, cortenstaal en hout

Het grote publiek apprecieerde duidelijk de moderne interpretatie van vakwerkbouw van architect Matthieu Lemaire. Hij voorzag zijn gevel van de woning in Stavelot van een metalen kader in gegalvaniseerd staal dat houten langsliggers met eenzelfde grijstint ondersteunt. De vakjury was verder lovend over de ruwe gevelafwerking van de atelierwoning van Architectuuratelier 9a met zijn zichtbaar blijvende staalstructuur, betonvloeren, glasgevels, sobere basisafwerkingsmaterialen en de straatgevel in cortenstaal. De jury van architectuurjournalisten tenslotte loofde de inspanning van Simon Vermote om in de gevel van zijn eigen woning de interessante historiek van twee arbeiderswoningen uit het begin van vorige eeuw opnieuw tot zijn recht te laten komen.

 

Simple S Cabin, Huis Happaert en Bed & Bamboe

De winnaar van de publieksprijs kreeg voor zijn overwinning een overnachting in Simple S B&B Cabin in Gent cadeau. De winnaar van de prijs van de vakjury mag binnenkort een overnachting doorbrengen in Huis Happaert in Antwerpen en B&B Bed en Bamboe in Gent stelde voor de winnaar van de persprijs eveneens een overnachting ter beschikking. Bovendien krijgen de drie winnaars een jaarabonnement op het magazine Beter Bouwen & Verbouwen. Daarnaast krijgen ze met hun projecten in de komende weken ruime aandacht op de websites van Livios.be, Architectura.be en in het aprilnummer van Beter Bouwen & Verbouwen.

Om de online stemmers te bedanken voor hun massaal uitgebrachte stemmen, geeft Architectura.be aan drie van hen bovendien een mooi architectuurboekenpakket en het spel Archi-Expert weg. Hier vindt u terug wie de gelukkigen zijn.

 

Iedereen kan renoveren

Voor de organisatie werkte Batibouw samen met mediapartners Livios, Beter Bouwen & Verbouwen en Architectura.be. Alle partners hebben immers een hart voor bouwen en renoveren, een tendens die Batibouw de laatste tien jaar ook steeds meer onder zijn bezoekers heeft waargenomen. Batifaçade is dan ook een mooi uithangbord om aan te tonen dat iedereen die wil een mooi renovatieproject kan aanpakken. Of het nu om de handige doe-het-zelver gaat of de gerenommeerde architect.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage