MG Real Estate steekt voor het eerst Franse grens over om MG Park Calais te bouwen

Begin juni zette MG Real Estate in Calais de spade in de grond voor het eerste warehouse op Frans grondgebied, MG Park Calais. Na eerder Nederland, Luxemburg, Zweden en Denemarken wil de projectontwikkelaar nu ook de Franse markt van logistiek vastgoed veroveren. Het nieuw warehouse in de haven van Calais beschikt over een oppervlakte van 9.600 m2, op een domein van 210.000 m2, en kan tot 16 grote en middelgrote spelers huisvesten. De oplevering van de eerste fase staat gepland voor 2024. “Op termijn moet MG Real Estate verder groeien in Frankrijk, vanuit het noorden richting het zuiden.”, zegt Ignace De Paepe, president van MG Real Estate.

De projectontwikkelaar bouwt al enkele jaren in de Benelux en de Noorse landen. Frankrijk bleef al die jaren nog een blinde vlek, maar na 22 jaar komt daar verandering in.

“Met een eerste project in Frankrijk zetten we een mooie stap op onze internationale groeiambities kracht bij te zetten. Dit project is allerminst het eindpunt voor MG Real Estate en onze ambities bij de zuiderburen. We merken nu al heel wat enthousiasme bij bedrijven om hun intrek te nemen in onze gebouwen. Op langere termijn moet MG Real Estate verder groeien in Frankrijk, van het noorden richting het zuiden.”, besluit Ignace de Paepe.

Buurman amazon

Die zuidwaartse beweging onderneemt MG Real Estate nu voor de bouw van een nieuwe logistieke multimodale hub van 96.000 m² groot nabij de haven van Calais. Het totale terrein omvat 210.000 m². Met een rechtstreekse verbinding naar het Verenigd Koninkrijk, de haven van Calais op een steenworp en een aansluiting op de belangrijkste snelwegen van Noord-Frankrijk wordt MG Park Calais een logistieke hotspot voor de regio. In totaal kunnen er tot 16 bedrijven hun intrek nemen, met telkens een minimale afnameruimte van 6000 m².

“MG Park Calais maakt het voor bedrijven mogelijk om zich in een vingerknip te connecteren met de rest van wereld. Dat bewijst ook de aanwezigheid van andere logistieke mastodonten als Amazon, DFDS en XPO hier in de omgeving. Een extra surplus is de aansluiting op VIIA Connect-Lijn. Via die treinaansluiting is het mogelijk om onze containers te transporteren tussen het vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Maar evengoed naar Italië, Zwitserland of het Iberisch schiereiland.”, benadrukt De Paepe.

duurzame parel

Het gebouw in Calais wordt BREEAM-gecertificeerd, een hoog aangeschreven keurmerk voor duurzame gebouwen met een minimale ecologische voetafdruk. In het gebouw wil de projectontwikkelaar maximaal inzetten op hernieuwbare energie met behulp van zonnepanelen en warmtepompen. Nieuwe aanplanting moet voor een groen karakter zorgen en er wordt maximaal ingezet op waterbuffering.

Natacha Bouchaert, voorzitten van Grand Calais Terres & Mers en Calais Promotion, is alvast blij met de komst van MG Park Calais.

"Het verheugt mij dat deze nieuwe locatie deel uitmaakt van de logistieke hub Transmarck-Turquerie, die nu slechts enkele plaatsen beschikbaar heeft op een terrein van 220 hectare. Het is een teken dat de logistieke professionals het strategische belang van dit gebied voor de ontwikkeling van hun activiteiten tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent hebben ingezien. Alles is aanwezig om aan hun behoeften te voldoen: uitstekende toegang tot de snelweg, eersteklas spoor- en maritieme infrastructuur en een compleet ecosysteem. Calais versterkt zo zijn rol als belangrijk Europees logistiek knooppunt. Dit project is ook het hoogtepunt van het werk en de inspanningen die we samen met alle lokale spelers hebben geleverd om bedrijven en investeerders naar het gebied te lokken."

Met de eerste spadesteek is het langverwachte startschot voor de werken gegeven. In 2024 moeten de toegangspoorten van ‘MG Park Calais’ openzwaaien en nemen de eerste bedrijven er hun intrek.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:

Onze partners