Minimalistische badkamer: meer orde in de badkamer

De architect en ontwerper Ludwig Mies van der Rohe gebruikte een beroemde uitdrukking om zijn manier van bouwen te beschrijven: minder is meer. Dit motto vat het principe van minimalisme als geen ander samen. Tegenwoordig is minimalisme een populaire ontwerpmethode die zowel in grote als kleine badkamers werkt. Geberit laat de ins en outs laten zien van minimalistisch badkamerontwerp.

minimalistische badkamer

Minimalisme draait om concentratie op het essentiële. Bijgevolg zijn minimalistische badkamers eenvoudig en gebaseerd op functionele elementen, zoals badkamermeubilair met veel opbergruimte. Heldere lijnen en een beperkt kleurenschema zorgen voor uniformiteit en een rustige sfeer.

Minimalisme in de badkamer betekent niet dat men volledig afziet van decoratieve aspecten. Zoals benadrukt door de slow lifestyle magazine Kinfolk, is eenvoud in huis het resultaat van een slim ontwerp.


wat heb je echt nodig in een badkamer?

Aangezien de badkamer vaak de kleinste ruimte in huis is, kan een minimalistisch ontwerp de perfecte oplossing zijn. Vraag jezelf af wat u zou kunnen missen in de badkamer.

De basis is vaak voldoende: een wastafel met kraan, een wastafelonderkast met handdoekhouder of haakje, een spiegelkast voor extra opbergruimte, een wc en een douche of bad. Als er ruimte beschikbaar is, kan een extra badkamermeubilair (zoals een hoge kast) ook als opbergruimte worden gebruikt.

De verlichting speelt een belangrijke rol bij het scheppen van een huiselijke sfeer. Daarom moet je aandacht besteden aan de juiste verlichting, zowel aan het plafond als bij de wastafel zelf.

voordelen van een minimalistishe badkamer

Ten eerste zijn minimalistische badkamers praktisch en onderhoudsvriendelijk. Beperking tot het essentiële betekent minder stofophopingen en een makkelijkere toegang voor de reiniging. Een hang-wc maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om de vloer te reinigen. Wie zich richt op alleen essentiële en functionele elementen heeft meer opbergruimte tot zijn beschikking. Dit leidt weer tot een opgeruimde badkamer en vereenvoudigt de dagelijkse routines.

Ten slotte is een eenvoudige badkamer ook de perfecte plaats voor ontspanning en retraite, die rust biedt aan lichaam en geest. Het is geen wonder dat interieur designstijlen als Japandi, Wabi Sabi en Scandi zo populair zijn, omdat ze gericht zijn op harmonie, een natuurlijke omgeving en een minimalistische uitstraling.

Drie tips voor het ontwerpen van een minimalistische badkamer

Tip 1: kies een eenvoudig en functioneel badkamerontwerp

Een functioneel badkamerontwerp is de eerste stap op weg naar een minimalistische badkamer. Kies voor tijdloos, duurzaam badkamermeubilair met extra functies. Zo bieden laden zonder sifonuitsparing extra ruimte. Om ervoor te zorgen dat het badkamermeubilair er ondanks vochtigheid in de badkamer lang goed uitziet, moet je bij de aankoop letten op het materiaal en de afwerking van het oppervlak.

Spiegelkasten zijn verkrijgbaar met nuttige extra functies, zoals geïntegreerde verlichting, stopcontacten, verstelbare legplanken, vergrootspiegels en opbergvakjes voor de binnenkant van de deur.

Voor kleine badkamers zonder daglicht is een eenvoudig idee onder interieurontwerpers om een grote spiegel met geïntegreerd licht boven de wastafel te installeren om een gevoel van extra ruimte over te brengen. Dit is een goedkope manier om uw badkamer te verfraaien.

Tip 2: gebruik eenvoudige kleuren

Terwijl felle kleuren een opwekkend effect hebben, geven zachte, subtiele tinten een gevoel van rust. Meestal worden minimalistische badkamers gedomineerd door neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs, plus aardetinten zoals beige of bruin. Uniforme kleurenschema's met schakeringen van dezelfde kleur zijn ook een interessante optie. Natuurlijke tinten en organische materialen zoals hout geven de badkamer een warme, uitnodigende uitstraling, zelfs als deze minimalistisch is ontworpen. Berken of eiken zijn bijvoorbeeld geschikt voor de typische Scandi-stijl.

Textiel van linnen, jute of wol en enkele geselecteerde toebehoren zoals kleipotten of bamboemanden geven de badkamer een huiselijke sfeer. Manden zijn ook een praktische manier om handdoeken, wc-papier of zeep in op te bergen.

Als je de kleur van je tegels niet mooi vindt, maar een renovatie te ingewikkeld is, dan zijn tegelstickers een goedkope optie. De zelfklevende folie werkt ook in natte ruimten en kan gemakkelijk worden verwijderd of vervangen.

Tip 3: houd de badkamer opgeruimd

Opbergruimte is de sleutel tot een opgeruimde, minimalistische look. Hieronder volgen enkele ideeën om de badkamer op orde te houden:

  • Wastafelonderkast: Het organiseren van boxen in laden is een goede manier om een opgeruimde wastafelonderkast te krijgen. Daardoor zijn de dagelijks gebruikte spullen goed georganiseerd en gemakkelijk bereikbaar. Sommige wastafels werken met ruimtebesparende sifons of, als nog betere oplossing, wordt de sifon in de voorwand geïnstalleerd. Hierdoor kunnen laden worden ontworpen zonder sifonuitsparing, waardoor extra opbergruimte ontstaat.
  • Spiegelkast: Het gebruik van een spiegelkast in plaats van een spiegel geeft extra opbergruimte voor alledaagse voorwerpen. Spiegelkasten geïnstalleerd in de voorwand nemen minder ruimte in beslag.
  • Douche: Voor de douche zijn nisaflegboxen beschikbaar die in de voorwand worden geplaatst. Zo ontstaat extra, inbouw neerlegruimte. Dankzij de spiegelende schuifdeur zijn shampoo, scheermesjes en andere voorwerpen niet zichtbaar.

En last but not least: minder spullen leidt ook tot meer orde. Waarom volg je niet het voorbeeld van de Japanse expert Marie Kondo en probeert u uw badkamer op te ruimen? Als je het moeilijk vindt om afstand te doen van bepaalde dingen, kan haar beroemde KonMari-methode van pas komen. Hier doe je dingen weg die niet (meer) tot vreugde stemmen. Marie Kondo heeft ook veel tips over de beste manier om spullen op te bergen.

Geberit oplossingen voor de minimalistische badkamer

De minimalistische wastafel

De Geberit ONE spiegelkast kan in de muur worden geïnstalleerd, waardoor elke badkamer groter lijkt. Het geïntegreerde verlichtingsconcept ComfortLight biedt verschillende lichtstemmingen afhankelijk van het tijdstip van de dag en zorgt voor een sfeervolle ruimteverlichting.

Ronde spiegels zorgen voor een typische minimalistische uitstraling. De nieuwe Geberit Option Round verlichte spiegels zijn verkrijgbaar in vier maten en worden geleverd met directe en indirecte verlichting.

Minimalistische wastafels zijn geschikt voor badkamers met kleine of ongebruikelijke plattegronden. Geberit biedt slanke wastafels met een beperkte montagediepte, met name kleine modellen met een neerlegruimte aan de zijkant, of hoekoplossingen.

Minimalistisch badkamermeubilair vertrouwt op opslagruimte. Met name laden zonder sifonuitsparing zijn een manier om de beschikbare ruimte aanzienlijk te vergroten. Een praktisch organisatiesysteem voor de wastafelonderkast zoals in de badkamerseries Geberit ONE en iCon schept orde, net als een magneettafel met flexibele opslagboxen.

De eenvoudige douche

Drempelloze douches zijn elegant en maken een uniforme ruimtedesign mogelijk. Samen met grote tegels is het resultaat een rustige, esthetische eenheid. Geberit douchegoten combineren design met functionaliteit en hygiëne. De nieuwe CleanLine50 in dunne uitvoering voorkomt verborgen afzettingen dankzij het open afvoeroppervlak, en kan ook worden gecombineerd met zeer grote tegels.

De Geberit muurafvoer is ook een perfecte minimalistische oplossing. Door de afvoer van de vloer naar de muur te verplaatsen, moet je je ook geen zorgen meer te maken dat je op de afvoer staat.

Wc's voor een kleine, minimalistische badkamer

Geberit biedt een groot assortiment aan hang-wc's die het mogelijk maken de hele vloer gemakkelijk te reinigen. Het kiezen van een model zonder spoelrand vermindert de vereiste reiniging nog verder. Door het uniforme oppervlak van het sanitaire keramiek behoren moeilijk bereikbare plaatsen waar aanslag kan ontstaan tot het verleden. Wc-potten met kleine projectie zijn geschikt voor kleine badkamers of het gastentoilet.

Geberit AquaClean douche-wc’s maken indruk met een reeks extra functies. Reiniging met water is bewezen hygiënischer en zuiverder dan het gebruik van wc-papier.

Geberit bedieningsplaten passen ook perfect in minimalistische badkamers. De nieuwe Sigma70 bedieningsplaat met zwevend effect is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen die passen bij de uitstraling van uw badkamer.

Bron: GEBERIT
Deel dit artikel:
Onze partners