Modern, tijdloos en efficiënt renoveren met Ardonit leien

Architecte Sarah Dewulf renoveert haar eigen woning met natuurgrijze Ardonit leien van SVK. Zowel dak & gevel zijn volledig vernieuwd waardoor de woning een volledig nieuwe, moderne en tijdloze look verkrijgt.

Architecte Sarah Dewulf ging de uitdaging aan om haar woning grondig te renoveren met de SVK Ardonit natuurgrijze 60x30 leien. De oorspronkelijke woning die nochtans pas in 2000 is gebouwd, vertoonde reeds zware bouwfysische problemen. Serieuze condensproblemen met schimmelvorming tot gevolg lagen aan de basis van de problemen. Daarenboven zorgde opstijgend vocht in de spouwvoet zelfs voor schade aan het binnen pleisterwerk. Bovendien was de woning binnenin veel te donker en veel te gesloten. Hoog tijd dus voor in te grijpen en ineens de gehele woning onder handen te nemen.

 

Halfsteense dekking

Voor Dak & gevel is gekozen voor de natuurgrijze Ardonit leien in een halfsteense dekking. Van in het begin van de ontwerpfase was het zeer duidelijk dat de bovenbouw één geheel moest vormen met het dak. Hierbij moesten de dak oversteken ingekort worden om zo één geheel te kunnen creëren. Bovendien moest het totaalplaatje ook vernieuwend, tijdloos en modern ogen. Daarbij is de keuze dan ook snel op de vezelcement leien van SVK gevallen.

Gezien de 60x30 lei met drie voorgeboorde gaten heel makkelijk halfsteens kan bevestigd worden op de gevel. Voor halfsteense dekking op het dak bekijkt de technische dienst van SVK steeds de mogelijkheden op aanvraag. Hierdoor kan je spreken van een onzichtbare bevestiging met een strakke vormgeving.

 

 

Lichtgewicht materiaal

Het lichte gewicht van de Ardonit lei is één van de grote voordelen van het materiaal. Voor gevel- en dakrenovaties is dat een zeer belangrijke factor. Gezien er maximaal geïsoleerd moet worden maar rekening houdend met het gewicht van de totale constructie. Weinig materialen zijn hierdoor geschikt voor zo’n totale renovatie. Het volledige SVK leien assortiment voldoet wel aan al deze belangrijke eisen.

 

Natuurlijke inwerking

Bij de verbouwing is ook een nieuwe aanbouw gezet. De nieuwe muren op de benedenverdieping zijn afgewerkt met een witte vlakke Crepi, de bestaande muren met natuurgrijze leien. Om voldoende contrast en levendigheid te verwezenlijken is er gekozen voor de natuurgrijze 60x30 Ardonit lei. Een groot pluspunt is dat deze lei de gevel mee laat evolueren doorheen de dag. ’s Ochtends is de gevel eerder donkergrijs en tegen de middag wat lichter grijs. Dat is mogelijk doordat deze lei geen coating heeft en de natuur hier vrij op inwerkt. Bovendien is de garagepoort ook met leien bekleed. Hierdoor vormt dit samen een mooi en strak geheel.

Naast al de voornoemde voordelen paste de lei daarenboven ook budgettair in het volledige plaatje.

 

Werk & privé

Vandaag voldoet de woning van Sarah Dewulf aan alle eisen die zij had vooropgesteld. Een lichtrijke open en hedendaagse woning voor haar gezin. Bovendien een woning met eigen bureau die werk en privé verbindt maar tegelijk gescheiden houdt.

Lees meer inspirerende bouwverhalen op http://www.svk.be/nl-be/over-svk/blog

Bron: SVK
Deel dit artikel:

Onze partners