Muzikale Ar(chi)tiest: Massimo Pignanelli (UAU collectiv)

Dat architecten getalenteerd zijn, staat buiten kijf. Dat ze ook vaak multigetalenteerd zijn, en meerbepaald op muzikaal vlak, wilden we verder uitspitten. In de nieuwe rubriek Muzikale Ar(chi)tiest leggen we architecten een aantal vragen voor over hun passie voor muziek. Starten doen we met Massimo Pignanelli van UAU collectiv, een ontwerper die in zijn vrije tijd de drums speelt in zijn coverband, Super Shake.  Benieuwd? Bekijk dan zeker de filmpjes op het Youtube-kanaal van de band. 

Ben jij ook een muzikale ar(chi)tiest en wil je graag aan bod komen in deze rubriek? Stuur dan snel een mail naar info@architectura.be en wij nemen met jou contact op. 
 

Hoe bent u erop gekomen om drum te spelen en hoe lang speelt u het instrument al?

Ik heb het meegekregen van mijn papa... ik speel sinds ik 6 jaar ben. Ik heb een 13-jarige klassieke muziekopleiding gedaan met daarnaast ook nog veel privélessen. Ik heb zelfs getwijfeld om voor muziek te gaan in de plaats van architectuur, maar de periode was niet goed voor ‘muziek’ anno 1996. Vandaar dat ik dit als een professionele hobby heb kunnen behouden. 

 

Had u graag nog andere instrumenten willen leren spelen? Zo ja, welke? 

Piano, maar wegens tijdsgebrek is dit er nooit meer van gekomen.

 

Welk soort muziek speelt u? 

Vandaag speel ik in een coverband, Super Shake. We spelen een mix van alle genres van de jaren ‘70 tot en met vandaag, korte stukjes van hits als een dj aan elkaar gesampled, allemaal live.

 

Hoeveel tijd besteedt u aan uw muziek?

Eenmaal per week repeteren we, dagelijks speel ik individueel en we treden ongeveer 35 keer per jaar op. 

 

Wie zijn uw muzikale voorbeeldenWelk muziekgenre beluistert u het liefst?

De band Toto inspireert me het meest. De genialiteit van deze muzikanten is fantastisch. Hun muziek is ook erg uiteenlopend; pop, rock, jazz, fusion. Verder luister ik graag naar Led Zeppelin, Deep Purple, Fleetwood Mac en The Beatles. Rock en Fusion zijn de muziekgenres die ik het liefst beluister.

 

Favoriete nummer van het moment?

Greta van Fleet – When the curtain Falls

 

Favoriete nummer aller tijden?

Rosanna van Toto

 

Favoriete album van 2018?

Greta van Fleet - Anthem of the Peaceful Army 

 

Stel dat u uw brood kon verdienen met muziek, zou u dan stoppen met uw werk als ontwerper? 

Ooit heb ik overwogen om professionele muzikant te worden en toen ik jonger was: graag. Ondertussen heb ik iets opgebouwd als architect, een topbureau gecreëerd dat ik nooit zal kunnen loslaten. Ook mijn gezinsleven is me te belangrijk geworden want dat betekent nog vaker van huis zijn. Nu heb ik een goede balans gevonden tussen mijn droomjob als architect, mijn gezin gelukkig zien en een droomhobby als drummer. Ik ben gelukkig op deze manier.

 

Op welke manier zijn architectuur en muziek spelen vergelijkbaar?

Tijdens het spelen van muziek moet je samenwerken, kijken naar elkaar, elkaar aanvoelen, communiceren. Het gaat dus over ‘gevoel’, het creëren van sequensen, mensen raken, ritmiek brengen, verwondering scheppen door atypische ingrepen. Dat vind ik ook terug in onze architectuur.

 

Op welke manier zijn architectuur en muziek spelen verschillend?

Architectuur is door de administratieve rompslomp, de verplichtingen naar normeringen en de enorme verantwoordelijkheden erg complex en zwaarder beladen dan muziek. Muziek is voor mij een ontspanning en daar moet je veel minder ‘moeite’ voor doen om het ‘goed’ te doen.

 

In hoeverre is de muziek inspirerend voor je ontwerpen en vice versa?

Ik kan niet werken/ontwerpen zonder muziek. Muziek geeft me energie, wekt emoties op die ik nodig heb om te kunnen functioneren als architect. Ik vind ook een uitlaatklep in het spelen van muziek. Die uitlaatklep vergemakkelijkt de dagelijkse complexiteit die architectuur teweegbrengt.

 

 

Bron: Massimo Pignanelli (UAUcollectiv)

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage