Neem een kijkje achter de muren van AZ Sint-Maarten in Mechelen

Vzw Emmaüs, een groep van 20 zorgvoorzieningen in de provincie Antwerpen die in haar geheel ruim 5.000 medewerkers telt, bouwt sinds 2010 aan het AZ Sint-Maarten. Vanaf 2018 zal dit nieuwe ziekenhuis met 750 bedden aan de Mechelse stadsring de drie huidige campussen op één site groeperen. VK Architects & Engineers is de ontwerper van dit gebouw, Ingenium staat in voor de technieken. 

Opmerkelijk in dit project is dat de bouwheer consequent de kaart trekt van REVIT-BIM-software, van in de wedstrijdfase tot bij de uitbating. Een kolfje naar de hand van Ingenium. Ingenium stond in voor het ontwerp van de volledige technische uitrusting van het ziekenhuis en volgt de uitvoering van de werf van nabij op. Het medisch-technisch gedeelte van het ziekenhuis omvat onder meer 14 operatiezalen, dagbehandeling, een spoedafdeling, intensieve zorgen met high-care boxen, een polikliniek, medische beeldvorming en bunkers voor radiotherapie.

Op het vlak van technieken wordt onder meer gebruik gemaakt van warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag waarbij een BEO-veld met 240 boringen werd aangelegd.

Bekijk hier de 3D-visualisatie die Ingenium maakte van dit indrukwekkende ziekenhuis.

Bron: Ingenium
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners