Nelissen belicht dertig prestigeprojecten in jubileumboek

Naar aanleiding van de honderste verjaardag van het bedrijf, brengt Nelissen Steenfabrieken het jubileumboek '100 jaar Nelissen' uit. Daarin worden dertig markante projecten van over de hele wereld belicht, waarin beroep werd gedaan op gevelstenen van Nelissen. 

In 1921 - na de vernielingen van WO I – ging oprichter Alfons Nelissen in op de vraag van de Belgische regering om producten te maken die hielpen bij de wederopbouw van ons land. Het bleek de start van een mooi groeiverhaal, dat nu in boekvorm verschijnt.

“Een louter historisch boek dreigt al snel saai te worden”, zegt Roberta Melis (Marketing- en communicatiemanager bij Nelissen Steenfabrieken). “Daarom kozen we ervoor om in ons jubileumboek de 30 indrukwekkendste wereldwijde projecten – en sappigste anekdotes - uit de voorbije 100 jaar te bundelen. Het boek vertelt eigenlijk de reis van de baksteen: we zijn heel lokaal gestart, exporteerden vervolgens naar de ons omringende regio’s en zijn inmiddels actief in meer dan 50 landen. Daarnaast selecteerden we de mooiste beelden uit het fotoarchief om de geschiedenis van de fabriek en de familie te illustreren.”

Zo vertelt architect Bob Van Reeth over het Koning Boudewijnstadion, het eerste project in België met verlijmde bakstenen van Nelissen Steenfabrieken. Architect Michel Jaspers geeft mee welke belangrijke rol de okergele olympia-steen van Nelissen speelde in de constructie van het Limburgse Provinciehuis in Hasselt. Het boek werpt ook een blik op de iconische zwarte bakstenen die het mijnverleden in de schijnwerpers plaatsen in LABIOMISTA, het project van kunstenaar Koen Vanmechelen.

Ook tal van andere projecten van over de hele wereld, van een kunstgalerij op een Koreaans vulkaaneiland tot een kostschool in Rusland, passeren de revue. Lees alle verhalen hier.

 

Bron: Nelissen
Deel dit artikel:
Onze partners