Nieuw concept Decathlonfilialen voor het eerst in Roeselare

In Roeselare werd eind september de laatste hand gelegd aan een nieuw type Decathlon. De parkeergelegenheid bevindt zich niet langer rond of voor het winkelpand, maar eronder. De winkel zelf is op niveau +1 gelegen. Een lichtgevende toegangstoren is de blikvanger van het gebouw. Voorts werd er erg veel aandacht besteed aan efficiƫnte isolatie.

In Roeselare werd eind september de laatste hand gelegd aan een nieuw type Decathlon. De parkeergelegenheid bevindt zich niet langer rond of voor het winkelpand, maar eronder. De winkel zelf is op niveau +1 gelegen. Een lichtgevende toegangstoren is de blikvanger van het gebouw. Voorts werd er erg veel aandacht besteed aan efficiënte isolatie.


Nieuw concept

Het nieuwe bouwconcept werd ontwikkeld door BURO II & ARCHI+I. Het grote voordeel ervan is dat alle functies van het Decathlonfiliaal geconcentreerd zijn op een kleinere oppervlakte: “Het gebouw is opgevat als een betonnen tafel waarop een helder wit winkelvolume wordt geplaatst. De winkelvloer komt op niveau +1 te liggen en het gebouw wordt over de parking heen gebouwd, wat resulteert in een veel kleinere voetafdruk op het terrein,” aldus ingenieur Jos Vanbesien.


Het gebouw werd over de parking heen gebouwd, wat resulteert in een kleinere voetafdruk op het terrein.

 


Efficiënte isolatie

Aangezien de parking onder het feitelijke winkelpand ligt, is er daar sprake van luchtcirculatie en was efficiënte isolatie noodzakelijk. De betonnen gewelven die de vloer ondersteunen werden bedekt met YtongMultipor. Dit is een duurzaam, steenachtig en niet brandbaar materiaal. Het is vorm- en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij. Voor de ganse vloeroppervlakte werd in totaal 5000 m² YtongMultipor-isolatie verwerkt.
Jos Vanbesien licht toe: “YtongMultipor verzekerde de gewenste isolatie en voldeed tevens aan de eisen van de brandweer. Het smelt niet door de warmte en gaat in geval van brand niet gevaarlijk lekken op auto’s en voorbijgangers. Bovendien is het materiaal wit, de huiskleur van Decathlon, zodat schilderen overbodig was.”
Hiernaast werd bij het inplanten van een aantal lokalen op de winkelvloer gebruik gemaakt van Silka-blokken. “Ook hier speelde een dubbel voordeel,” zegt Vanbesien. “Kalkzandsteen biedt uitstekende akoestisch isolerende eigenschappen, heeft een uitstekende brandweerstand en het verlijmen van de blokken resulteert in een toonbare witte wand, die geen verdere afwerking vergt, zeker niet als wit de huiskleur is van de opdrachtgever.”


Om de luchtcirculatie onder het feitelijke winkelpand op te vangen, werden de ondersteunende betonnen gewelven bedekt met YtongMultipor.

 


De winkelvloer

Een nieuwe centrale lichtgevende toegangstoren is de blikvanger van het gebouw. Hij bevat liften en trappen die de bezoekers de weg wijzen naar de Decathlonwinkel.  Rondom de toren bevindt zich een sportieve playground die bedoeld is als een soort voorportaal. Om de bevoorrading te vergemakkelijken, werd een oprit aangelegd zodat er meteen op het niveau van de winkelvloer geleverd kan worden.
In plaats van het traditionele platte dak, verkoos men bij de nieuwe Decathlon in Roeselare om energiebesparende redenen een zaagtandvormig dak: “Dit nieuwe Decathlonconcept neemt afstand van de klassieke industriële doos vormgeving. Er is gekozen voor een noord/zuid-georiënteerd zaagtandvormig dak, wat veel meer natuurlijk licht binnenlaat op de winkelvloer, waardoor energie bespaard wordt voor de verlichting,” vertelt ingenieur Vanbesien. Zonnepanelen zijn er niet, maar de zuidgerichte dakvlakken lenen zich perfect tot een eventuele latere installatie.


 

Deel dit artikel:

Onze partners