Nieuw hoofdkantoor CM Limburg koppelt fysiek en mentaal welzijn aan toekomstige aanpasbaarheid (archipelago)

Het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg in Hasselt, ontworpen door architectenbureau archipelago, vormt een toonbeeld van ‘het nieuwe werken’ en biedt een scala aan werk- en vergaderplekken, zowel binnen als buiten. Een opvallend kenmerk is het wandelpad dat als een boom vanuit de ingangszone door het gebouw groeit, waardoor verschillende werkruimtes met elkaar verbonden worden. Dankzij de modulaire opbouw kan het gebouw gemakkelijk worden aangepast aan toekomstige behoeften, wat CM Limburg in staat stelt om als organisatie te evolueren en op lange termijn een gezonde en comfortabele omgeving te bieden voor haar medewerkers, leden en vrijwilligers. Het architectenteam zag haar toewijding aan duurzaam en mensgericht ontwerpen bekroond met de internationale Active House Award in de categorie 'Principle'. Het ontwerpteam schakelde De Klerck Engineering in als ingenieur stabiliteit en technieken.

Fysiek en mentaal welzijn in combinatie met toekomstige aanpasbaarheid, dat waren de ontwerpuitdagingen voor het nieuwe CM-hoofdkantoor in Limburg. Het project is strategisch geplaatst tussen het Demerpark en de Hasseltse Ring. Het resultaat toont de gecombineerde aanpak van performance-based en scenario-based ontwerpmethodes, ontwikkeld door het ontwerpteam en gevalideerd door de in-house WELL en BREEAM experten van archipelago.

Link tussen natuur en stad

De site is een smalle strook tussen het Demerpark en de Hasseltse Ring. Een specifieke context tussen rustige groene zones en het lawaai van voorbijgaand verkeer. Het project wil daarom een buffer zijn en toch maximaal verbindingen mogelijk maken.

Publieke functies krijgen een duidelijke plaats in het gebouw: de lobby, kinderopvang, ontspanningsruimten en het restaurant zijn makkelijk herkenbaar en ontworpen voor eenvoudig en comfortabel gebruik. Deze publieke functies zijn bovendien steeds verbonden met het Demerpark door grote ramen, specifieke zichten en ruime terrassen.

Flexibel en modulair ontwerp

Het flexibel en modulair ontwerp van het gebouw maakt toekomstige aanpassingen mogelijk op een eenvoudige manier. De vier verschillende volumes zijn verbonden door een gemeenschappelijke plint en passerellen. Maar aangezien elk volume over een kern met verticale circulatie beschikt, kunnen ze ook afzonderlijk functioneren. Dit laat CM toe om op termijn zelfs verschillende delen van het gebouw te verhuren of verkopen.

Het nieuwe hoofdkantoor biedt een grote verscheidenheid aan werk- en vergaderruimtes, zowel binnen als buiten met grote terrassen die uitzicht bieden op het Demerpark. Ondersteunende functies zoals logistiek, opbergruimte en parking zijn zorgvuldig geplaatst zodat deze toegankelijk zijn, maar niet de publieke werking van het gebouw verstoren.

Bewegen door het interieurlandschap

Het aanmoedigen van actief bewegen, zoals wandelen of fietsen, toegepast in het landschapsontwerp rondom het gebouw, wordt ook verdergezet binnenin het gebouw. De ontwerpers creëerden daarom een route die start aan de inkom en zoals een boom groeit doorheen het kantoor met de hoogste takken die tot aan het dak reiken. Langs deze route is er ruimte voor formele en informele ontmoetingen en verschillende soorten werkplekken.

Ruime trappen en een mooie houten vloer nodigen de CM-werknemers uit om een wandeling te maken en verschillende sferen in het gebouw te verkennen. Om de nabijheid van het Demerpark maximaal te benutten, ontwierp archipelago langs deze wandelroute grote terrassen die kunnen dienen als buiten-werkplek of ontspanningsruimte.

De aandacht die doorheen het ontwerpproces werd besteed aan duurzaam en mensgericht ontwerpen leverde het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg een Active House Award 2024 op. Er loopt momenteel ook een procedure om het gebouw te certificeren met een WELL Building Standard- en BREEAM-certificaat, die de aandacht doorheen het ontwerpproces voor het welzijn van de eindgebruikers moeten erkennen.

Bron: archipelago
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners