Heilig Hart-ziekenhuis Leuven krijgt volledig aanpasbaar en toekomstgericht gebouw (archipelago & Ontwerpbureau Pauwels)

Samen met Ontwerpbureau Pauwels en studiebureau Macobo-Stabo heeft architectenbureau archipelago de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het ambulant centrum van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Leuven. De nieuwe faciliteit zal consultatieruimten omvatten, een daghospitaal en een uitbreiding van de operatiekamers.

Anders dan het voorgestelde mono-volume uit de opdracht, stelt het ontwerp van archipelago en Ontwerpbureau Pauwels voor de bovenste verdiepingen een verschuiving van 90 graden voor, waardoor het nieuwe gebouw rechtstreeks aansluit op zijn buur en een zachtere overgang maakt aan de straat en het inkomgebied van de site.

Door het hoofdvolume iets uit te breiden, konden de architecten een extra verdieping toevoegen en de begane grond openen voor een betere toegang en heldere circulatiestromen. De verdiepingshoogte werd verhoogd tot vier meter, gecombineerd met een modulaire aanpak en gecentraliseerde technieken en circulatie, wat resulteerde in een volledig aanpasbaar en toekomstgericht gebouw.

Het bouwterrein van het nieuwe ambulant centrum bevindt zich op een historische belangrijke plaats. Tijdens het archeologisch vooronderzoek, uitgevoerd door consultant- en ingenieursbureau ABO, zijn tijdens opgravingen de resten gevonden van een oud klooster uit de 17de eeuw, en van een 19de eeuwse industriƫle klokkengieterij.

Bron: archipelago
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners