Nieuw Iepers cultuurcentrum moet ontmoetingen inspireren

Transparantie en openheid zijn de belangrijkste peilers in het ontwerp van het nieuwe Ieperse jeugd- en cultuurcentrum. Volgens ontwerpers BURO II & ARCHI+I moet dit een ontmoeting tussen verschillende culturen en leeftijdsgroepen inspireren. Het gebouw is opgericht uit prefab beton. De huid van het gebouw bestaat uit geperforeerd koper, dat na enige tijd zal verkleuren. De dubbele gevel die zo ontstaan is, dient als zonnescherm en draagt op een duurzame manier bij aan het klimaat van het gebouw.Studiebureau Boydens stond in voor de technieken.
Transparantie en openheid zijn de belangrijkste peilers in het ontwerp van het nieuwe Ieperse jeugd- en cultuurcentrum.  Volgens ontwerpers BURO II & ARCHI+I moet dit een ontmoeting tussen verschillende culturen en leeftijdsgroepen inspireren. Het gebouw is opgericht uit prefab beton. De huid van het gebouw bestaat uit geperforeerd koper, dat na enige tijd zal verkleuren. De dubbele gevel die zo ontstaan is, dient als zonnescherm en draagt op een duurzame manier bij aan het klimaat van het gebouw. Studiebureau Boydens stond in voor de technieken.



Het ontwerp van het nieuwe cultuurcentrum van Ieper vertrekt van transparantie en openheid om ontmoeting te stimuleren. Dit PPS-project combineert een aantal commerciële en culturele functies zoals een theaterzaal, een jeugdcentrum, kantoren en repetitieruimtes. Het project moet als katalysator werken in de opwaardering van de te vernieuwen stationsbuurt.

Het gebouw wil met zijn glazen inkomhal, duidelijke layout en transparante huid een open interface zijn voor personeel, artiesten, bezoekers en buurtbewoners.

De publieke- en de privégebieden zijn duidelijk afgebakend. Het cultureel centrum zal van het in aanbouw zijnde nieuwe stationsvoorplein bereikbaar zijn. De grote zaal (554 personen) - de enige functionele ruimte die geen daglicht nodig heeft - ligt in het hart van het gebouw. Een speciale plaats is gereserveerd voor de betonnen trap die alle functionele gebieden met elkaar verbindt. Bar en foyer hebben een buitenterras met prachtig uitzicht op het station en het stadscentrum.




De structuur werd vervaardigd in prefab beton. Aan sommige onderdelen werd een hybride tweede gevel toegevoegd, die ook dienst doet als zonnescherm. Door veroudering zal de koperen gaas een karakteristieke zachtgroene patinakleur krijgen. Een doorgang tussen de twee gevels houdt het onderhoud praktisch.

Het gebouw staat op een sokkel. Zo ontstaat er een podium aan de kant van het vernieuwde stationsplein dat kan dienen als terras bij de cafetaria en polyvalente zaal. Deze buitenruimte kan eveneens gebruikt worden voor openluchtvoorstellingen. De sokkel laat toe om via hellingen naar binnen te gaan via de centrale hal en dit traject als een architecturale en stedelijke wandeling te beleven.

Het interieur is pretentieloos en ontdaan van alle franje en onmatigheid. De hal en de eveneens door BURO II & ARCHI+I ontworpen stoelen zijn uitgevoerd in fel rood om zo het kloppende culturele hart van Ieper te symboliseren.



Deel dit artikel:

Onze partners