Nieuw woonzorgcentrum beter aangepast aan noden zorgbehoevende bewoners

In het centrum van Roeselare rijst dezer dagen een nieuw woonzorgcentrum uit de grond. In WZC De Waterdam zullen de woongelegenheden beter aangepast zijn aan de noden van zwaar zorgbehoevende bewoners. Het ontwerp is van de hand van Architectuurbureau Vaneeckhout en Architectenbureau Schaubroeck Guido. Ingenium nam de studie van de technieken op zich. 

WZC De Waterdam is een volledig geherconditioneerd woonzorgcentrum dat is ontstaan uit een fusie van twee voormalige woonzorgcentra: Ten Dreve en Ten Hove. Het bevindt zich naast het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare en het centrale OCMW-gebouw. Momenteel vinden 148 bewoners er hun thuis, aangevuld met drie kortverblijven.

WZC De Waterdam wil in de eerste plaats diensten aanbieden die sterk aanleunen bij de thuissituatie. Een verzorgings- en verpleegteam, aangevuld met logistieke medewerkers en paramedici, zet in op zorg op maat.


Comfort en veiligheid voorop

Bij het ontwerpen van het gebouw legden de architecten de nadruk op het belang van maximaal comfort, ergonomie voor de medewerkers, ruimte, herkenbaarheid, duurzaamheid en ecologie én het beperken van de werkingskosten.

Dankzij investeringen in domotica, comfort en veiligheid zullen de woongelegenheden van De Waterdam ruimer zijn en beter aangepast aan de noden van zwaar zorgbehoevende bewoners.


Twee fasen

De werkzaamheden aan De Waterdam verlopen in twee fasen. In een eerste fase werd een nieuwbouw opgetrokken en een deel van de oude vleugel in de Handelsstraat gerenoveerd. Het gedeelte van WZC Ten Hove langs de Drafstraat is gesloopt en in de plaats kwam er een nieuwe vleugel met vier verdiepingen met telkens dertien kamers.

In een tweede fase zal de aannemer de resterende vleugel in de Handelsstraat onder handen nemen en wordt ook geïnvesteerd in de vernieuwing van de keuken als onderdeel van het cateringplan van OCMW Roeselare.

In de nabije toekomst zal dit nieuwe woonzorgcentrum aangesloten worden op het warmtenet van Mirom Roeselare.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners