Nieuwe blikvanger (POLO Architects) huisvest vooruitstrevende werkomgeving

Op de kop van het Beneluxpark verrijst deze dagen een nieuw landmark, naar een ontwerp van POLO Architects. ‘Kortrijk Business Park’ omvat 18.000 m² kantoorruimte, verspreid over vijf bouwlagen. Tegen juli 2020 zal dit toekomstgerichte gebouw met BREEAM Very Good-certificaat volledig klaar zijn voor de dienst.

Intercommunale Leiedal, voormalig eigenaar van de 1 ha grote site waarop Kortrijk Business Park wordt opgetrokken, ging destijds op zoek naar een projectontwikkelaar die het onderste uit de kan zou halen op deze toplocatie. Verstraete Development kreeg het vertrouwen. Samen met Leiedal en de stadsdiensten bereidde de Kortrijkse ontwikkelaar het vergunningstraject voor. Ze gingen in zee met het gerenommeerde POLO Architects uit Antwerpen, dat veel ervaring heeft met de creatie van ‘multi-user’ kantoorgebouwen. Wirtz International staat in het voor het landschapsconcept.

 

Jonge starters en gevestigde waarden

Flexibiliteit is uitermate belangrijk in Kortrijk Business Park. De ruime verdiepingsplateaus kunnen worden opgedeeld in kleinere kantoren van minimum 450 m². Bovendien komt er een coworking space op de gelijkvloerse verdieping. De uitbater van deze coworking space zal meer aanbieden dan enkel een open ruimte waar mensen komen en gaan. Het zal ook mogelijk zijn om kleinere, private kantoren te huren. “Zo kunnen bedrijven van diverse groottes zich vestigen in het gebouw en genereren we de nodige dynamiek tussen jonge starters en gevestigde waarden”, zegt Anthony Verstraete van Verstraete Development. “Een imposante inkomhal die tot de verbeelding spreekt, een restaurant, een overdekt terras dat grenst aan de vijver en een grote polyvalente zaal voor seminaries en productvoorstellingen (inclusief cateringdienst): het zijn slechts enkele van de overige functies die Kortrijk Business Park zo bijzonder maken. De twee ondergrondse verdiepingen bieden plaats aan garages met elektrische laadpalen, een overdekte fietsenstalling, douches en lockers.”

 

“Het is de bedoeling om de nodige dynamiek te genereren tussen jonge starters en gevestigde waarden”

 

BREEAM Very Good

De architect creëerde een robuust volume met een neutrale uitstraling, waarbij de buitengevel in baksteen fungeert als autonome huid. De gevel is geen vertaling van wat zich in het gebouw afspeelt, maar eerder een interface van de gevarieerde bedrijvigheid. Achter de rigide voorgevel stimuleren de beglaasde binnengevel en de flexibele binneninrichting een creatieve samenwerking. Dankzij een groene patio zullen de toekomstige gebruikers heel het jaar door van een overvloedige natuurlijke lichtinval en groene zichten kunnen genieten. Het kantoorgebouw is uitgewerkt volgens de BREEAM-richtlijnen en kreeg van deze duurzaamheidsinstantie het label ‘Very Good’. Om dat te bereiken, koos studiebureau VK Architects & Engineers onder meer voor klimaatplafonds. Een vraaggestuurd ventilatiesysteem in de vergaderruimte waarborgt een continue binnentemperatuur en CO2-meting. Daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie leiden de intelligente ledverlichting in goede banen, terwijl buitenzonwering verhindert dat de zomerse hitte het gebouw binnendringt.

 

Huurders ontzorgen

Om de zorgen van zijn huurders zo veel mogelijk weg te nemen, biedt Verstraete Development een ‘full service-pakket’ aan. “De bedrijven kunnen bij ons aankloppen met hun kantoorwensen en -dromen. Op basis daarvan werken wij een gedetailleerd plan uit en volgen we alles op tot aan de verhuis”, legt Anthony Verstraete uit. De nabijheid van de universiteit, de hogeschool, het ziekenhuis, een kinderdagverblijf, een fitnesscentrum en Kortrijk Xpo is een absolute meerwaarde. Ook de groene parkomgeving en de vlotte aansluiting op belangrijke verkeersassen zoals de E17, de E403, de R8 en de Doorniksesteenweg vormen een extra troef. Als projectontwikkelaar die zowel woon- als werkdromen waarmaakt zijn we erg fier op dit vooruitstrevende project. We focussen op kernversterkende inplantingen en duurzame realisaties waarin omgeving en welzijn centraal staan. Kortrijk Business Park past perfect in dit plaatje!”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners