Nieuwe brug over de Maas verbindt Limburg (BE) met Limburg (NL)

Na de waterbom van 2021 zou een nieuwe watersnood de Maasbrug in Maaseik niet meer overleven. Daarom zal er een nieuwe brug gebouwd worden naast de huidige Pater Sangersbrug die België met Nederland zal verbinden. De brug wordt enkele meters stroomopwaarts gebouwd zodat er geen huizen of toekomstige projecten moeten wijken. Daarnaast zal de brug ook langer en hoger zijn om een betere weerstand te bieden tegen hoge waterstanden.

Na meer dan 70 jaar is de Pater Sangersbrug, die Maaseik (België) en Echt-Susteren (Nederland) met elkaar verbindt, duidelijk aan vervanging toe. In juli 2021 kreeg de brug een extra klap te verwerken: de waterbom en de hoge waterstanden in de zomer. Nadien was het meteen duidelijk dat de brug vervangen moest worden.

De brug kreeg de stempel ‘categorie 4’, wat betekent dat de brug meteen aangepakt moest worden. Een nieuwe brug leek de beste keuze aangezien de huidige brug ook niet voldoende plaats voorziet om fietsers en voetgangers veilig te laten oversteken.

Meer ruimte

De nieuwe verbindingsbrug zal hoger en langer zijn. De huidige brug heeft een lengte van 150 meter en zal verlengd worden met 35 meter. Hierdoor moet de brug beter bestand zijn tegen hoge waterstanden, en krijgt de Maas ook meer ruimte om te passeren. Een langere brug zorgt er namelijk voor dat er rivierverruimingswerken kunnen uitgevoerd worden waardoor er in de toekomst hoge waterstanden kunnen vermeden worden.

Veiligheid zwakke weggebruikers

Bij de bouw van de nieuwe brug staat ook de veiligheid van de zwakke weggebruikers centraal. Zowel voetgangs als fietsers krijgen meer ruimte. Op de huidige brug is er slechts een smal fietspad. Dit zal in de toekomst veranderen. De Maasbrug voorziet namelijk een fietspad van ongeveer vijf en een voetpad van ongeveer drie meter meter breed.

Fietsroutenetwerk

De Pater Sangersbrug maakt deel uit van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Momenteel loopt er een aanvraag voor de wijziging tot fietssnelweg. Deze wijzigingsprocedure moet ervoor zorgen dat de nieuwe brug een verbinding kan maken met de ‘doorfietsroute’ aan de Nederlandse kant. De Vlaamse regering is verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe brug en zal de omgevingsvergunning in de loop van de komende maanden aanvragen. De precieze startdatum van de werken is nog niet bekend.

Bron: De Vlaamse Waterweg nv
Deel dit artikel:
Onze partners