Nieuwe hoofdzetel Cordeel weerspiegelt Boelwerf

Het nieuwe hoofdkantoor van Cordeel springt sterk in het oog, niet alleen door zijn bijzondere locatie en atypische vorm, maar ook door de spiegelende gevelpanelen waarmee Limeparts-Drooghmans een groot deel van de buitenzijde bekleedde. “Het kostte ons bloed, zweet en tranen om de fragiele gevelpanelen te monteren, maar onze inspanningen zijn beloond met een prachtig resultaat”, zegt gedelegeerd bestuurder Koen Vandersmissen.

Met zijn nieuwe hoofdzetel in Temse realiseerde Cordeel een levend visitekaartje dat bewijst dat het als gerenommeerde bouwonderneming zelfs de meest uitdagende opdrachten aandurft. Het 100 x 26 meter grote volume overbrugt het voormalige droogdok van de Boelwerf in Temse. Het rust op twee uit de kluiten gewassen pijlers en zweeft zo 20 meter boven de waterspiegel uit. Het markante ontwerp is van de hand van BINST ARCHITECTS.

 

Spiegelende gevelpanelen

Het gros van de gesloten vlakken van het zwevende volume is bekleed met spiegelende ALUCOBOND-panelen. “Al bij al gaat het om een oppervlakte van 5.500 m²”, stelt Koen Vandersmissen, gedelegeerd bestuurder bij Limeparts-Drooghmans. “De composiet gevelpanelen bestaan uit twee aluminiumplaten van 0,5 mm die een polymeerlaag van 3mm omgeven. Ze hebben een gemiddelde afmeting van 1,1 x 3,6 meter. Alles is op maat gemaakt in ons atelier. We hebben niet alleen de bewerking en de levering, maar ook de vakkundige plaatsing van de panelen voor onze rekening genomen. Zo konden we een uitmuntende afwerkingskwaliteit garanderen en konden we Cordeel meteen ook ontzorgen. Dankzij ons revolutionair gevelsysteem konden we de panelen onzichtbaar en trillingsvrij installeren. In het geval van schade of onderhoudswerken achter de gevel zijn ze bovendien individueel uitneembaar.”

 

Technisch huzarenstukje

Het plaatsen van de spiegelende gevelpanelen was een technisch huzarenstukje. Gezien de specifieke locatie konden er bijvoorbeeld geen hoogtewerkers gebruikt worden. “Dat hebben we opgelost door samen met Cordeel een specifieke stelling op te trekken, al waren alle uitdagingen daarmee zeker nog niet van de baan”, benadrukt Koen Vandersmissen. “Spiegelende panelen zijn uiterst fragiel, dus we moesten zeer nauwgezet te werk gaan om eventuele schade te voorkomen. Geen sinecure, maar we zijn erin geslaagd en mogen dan ook gewagen van een zeer succesvol project.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage