Nieuwe wedstrijdtoren van FELT wordt blikvanger Gentse Watersportbaan

De Watersportbaan in Gent wordt binnenkort getransformeerd tot een topsportaccommodatie. De volledige roeibaan wordt overal uitgediept tot minimaal twee meter, zodat roeiboten veel sneller kunnen varen. Er wordt ook een nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren gebouwd, die met een 'getrapte overkraging' een echte blikvanger wordt. Het ontwerp is van de hand van FELT architecture & design.

De Watersportbaan is voor het laatst uitgebaggerd in 1977. De voorbije 45 jaar zijn er tonnen slib, bladeren en rommel in terechtgekomen. Hierdoor bedraagt de diepte op sommige plaatsen aan de rand nog slechts 60 centimeter. Er starten binnenkort grondige baggerwerken om de roeibanen overal opnieuw een minimale diepte van twee meter ten opzichte van het waterniveau te geven, waardoor de roeiboten ongehinderd en veel sneller kunnen varen. De werken starten op 3 oktober 2022 en zullen naar schatting duren tot eind februari 2023.

“Gent staat al meer dan 150 jaar bekend als roeistad, met drie roeiclubs en twee kajakclubs op een boogscheut van elkaar. De Watersportbaan is de ultieme kweekvijver voor talent: bijna driekwart van de Belgische roeititels komt voort uit een Gentse club. Als we dat niveau willen aanhouden, moet ook onze infrastructuur mee met de tijd. Daarom bouwen we een ultramoderne wedstrijdtoren en halen we 35.000m³ slib uit het water, de inhoud van 14 olympische zwembaden”, aldus Sofie Bracke, schepen van Sport.

Nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren

De huidige wedstrijdtoren dateert van de jaren 1970 en is erg verouderd. Isolatie ontbreekt, toegangstrappen zijn onveilig en de toren mist basisvoorzieningen. Dit alles kan niet aangepakt worden met een renovatie, dixit het stadsbestuur. Daarom wordt gekozen voor een nieuwbouw, waarvoor de werken starten in maart 2023.

De nieuwe wedstrijdtoren van FELT architecture & design wordt de blikvanger van de Watersportbaan met als opvallendste kenmerk de 'getrapte overkraging'. Omdat uitbreiding aan de basis niet mogelijk is, wordt de toren – opgebouwd uit beton en hout - met elke verdieping wat groter. Het gelijkvloers heeft een bruto-oppervlakte van 35,5 m², de eerste verdieping een oppervlakte van 86,90 m² en de bovenste verdieping gaat naar een oppervlakte van 187,50 m². Dit laatste is dus een veelvoud van de benedenverdieping. Stabiliteitstechnisch een huzarenstukje, waarvoor maar liefst 17 funderingspalen geplaatst worden.

De nieuwe wedstrijdtoren zal in de toekomst een dubbele functie hebben. Enerzijds als dagelijks trainingscentrum voor de roeiers en kajakkers, en anderzijds voor de wedstrijdorganisatie van internationale regatta's. In het najaar van 2021 werd al een vaste steiger aangelegd ter hoogte van Kajakclub GEKKO waar alle clubs gebruik van kunnen maken. De uitgediepte baan en de multifunctionele wedstrijdtoren zullen het mogelijk maken om een ideaal voorbereidingstraject uit te zetten voor de Olympische Spelen in Parijs (2024) en Los Angeles (2028).

Financiering

Het gaat om een investering van in totaal vijf miljoen euro. Die wordt voor de helft gefinancierd door de Vlaamse overheid en voor de andere helft door de Stad Gent. De kostprijs van de baggerwerken bedraagt iets minder dan 2.400.000 euro (inclusief btw). De geraamde kost voor de bouw van de wedstrijdtoren is 950.000 euro (exclusief btw en studie- en projectkosten). Er zijn daarnaast ook werken gepland in de nabije omgeving, waaronder nieuwe verlichtingspalen, nieuwe boeien en een camera op een railsysteem om prestatieanalyses te kunnen doen.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners