Noorse architecten ontwerpen brug voor Rapertingen

Warm Aanbevolen, een socio-cultureel feest dat 14 dagen duurt, zet de Hasseltse deelgemeente Rapertingen in de spotlights. Architectuurwijzer doet mee, met focus op mobiliteit. Twee projecten gaan in op de nood om de voetgangers- en fietsverbinding tussen Ekkelgarden en de school op te waarderen. Het Noorse bureau RODEO ontwierp een brug die het op 17 oktober komt voorstellen. 

Opgesplitst door verkeer

Zowel de N20 als de verbindingsweg naar Hasselt kruisen Rapertingen en splitsen het dorp zo op in verschillende woonkernen. Architectuurwijzer interviewde de inwoners en kwam zo tot de conclusie dat vooral de voetgangers en de fietsers last hebben van de infrastructuur: zij moeten de drukke N20 kruisen en onder de snelweg door wandelen of fietsen om van Ekkelgarden tot de school te geraken.

 

Ode aan zwakke weggebruikers

In overleg met de Noorse ambassade gaf Architectuurwijzer het Noorse architectenbureau Rodeo de opdracht om een brug te ontwerpen voor het kruispunt van de N20 met de Rapertingenstraat. De brug moet niet enkel de ene zijde van de N20 met de andere verbinden, maar is ook opgevat als ontmoetingsplaats voor de Rapertingenaren. Op zaterdag 17 oktober komen de architecten van RODEO hun (fictieve) ontwerp toelichten. Er is dan ruimte voor debat. Daarna verhuist de maquette van RODEO's project naar de tentoonstelling "Rapertingen... vroeger en nu" in de Sint-Jozefkerk.


People's Highway

Petra Pferdmenges van Alive Architecture doet twee interventies in de fietstunnels onder de E313. Op maandag 19 oktober neemt ze er foto’s van passanten. Op zaterdag 31 oktober worden de foto’s collectief aangebracht op de tunnelwanden. Resultaat: een highway van het volk.
 

Deel dit artikel:
Onze partners