Ontwerpteam B-architecten-Bressers Erfgoed-Arcadis wint wedstrijd Stadskantoor Nieuwpoort

Het ontwerpteam B-architecten - Bressers Erfgoed - Arcadis is door de Stad Nieuwpoort aangesteld voor het ontwerp van een hedendaags stadskantoor en de restauratie van het stadhuis, de pastorie en de Stadshalle. Het ontwerp werd door de jury gekozen omwille van het coherente verhaal van de bestaande gebouwen, de schakelelementen en het nieuwe ensemble.

Het nieuwe administratieve gebouw heeft volgens de jury een duidelijk iconisch karakter en vormt daarmee zoals gevraagd een landmark. “Zowel functioneel als volumetrisch vormt het concept een mooi passend geheel. Het ontwerp bevat de potentie om deel uit te maken van het toekomstig Nieuwpoorts collectief geheugen”, klinkt het verder.  

De omgang met de historische site en de inplanting van het nieuwe stadskantoor bouwen verder op de stedenbouwkundige visies van architect Viérin, die na WOI werd aangesteld voor de heropbouw van de stad Nieuwpoort. Met de Stadshalle, het stadhuis en de pastorie creëerde hij een uniek stedenbouwkundig geheel waarvan de oorspronkelijke vormgeving en eenheid tot op vandaag bewaard blijven. “Het nieuwe stadskantoor van Nieuwpoort wordt een baken en zal het ensemble van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Stadshalle, het bestaande stadhuis en de pastorij vervolledigen geheel volgens de geest van het masterplan van Jozef Viérin uit het begin van de 20ste eeuw,” vertelt Sven Grooten, van B-architecten.

 

Iconische vormentaal

Omwille van de hoge technische eisen en het gebruikscomfort worden de administratieve kantoren, de ontmoetingsruimte ‘Alma Plaza’, de tribune en de raadzaal ondergebracht in de nieuwbouw die het ontwerpteam ‘het icoon’ noemt. Dit iconische nieuwe gebouw stemt zich in vorm en in hoogte af op de Stadshalle en vormt de nieuwe toegang tot de publieke delen van het stadskantoor. Het noordelijke deel van het gebouw kijkt uit op de cluster van bestaande UNESCO Werelderfgoedgebouwen en krijgt op zijn beurt een iconische vormentaal die aansluit bij het puntige dak van de Stadshalle. Aan de zuidkant straalt het gebouw rust uit, wat dan weer aansluit bij het meer residentiële karakter van de buren. Daarnaast brengt het oude en hedendaagse architectuur samen.

 

Lichte en onopvallende schakel

De constructie die zowel de Stadshalle als de pastorie en het icoon verbindt, kreeg als benaming ‘de schakel’. In tegenstelling tot het icoon is het hier niet de bedoeling om een statig volume te creëren. Het gebouw is licht en onopvallend en bekomt zijn vorm door een grote, cirkelvormige uitsnijding die de centrale, open tuin van het geheel vormt. Een tweede, kleinere cirkel wordt uitgesneden ter hoogte van de pastorie, zodat het karakter van het losstaande gebouw bewaard blijft.

 

Een duurzaam stadskantoor

Het nieuwe stadskantoor draagt volop bij aan een duurzame samenleving, stellen de ontwerpers. Zo zijn de gebouwen klimaatadaptief en fossielvrij. Geothermie (BEO-veld) en warmtepomptechnologie staan in voor de nodige verwarming en (passief-)koeling. Regenwater wordt gerecupereerd en maximaal hergebruikt, overtollig stormwater wordt maximaal opgevangen in de kloostertuin. Platte daken worden groendaken. Het openbaar domein rond het stadskantoor wordt maximaal vergroend. Dit zorgt voor een verhoogde biodiversiteit, verkoeling, schone lucht en een geluidsluwe omgeving in het centrum van Nieuwpoort.

Ook de keuzes op vlak van materialen en bouwmethodiek bevestigen een doorgedreven circulaire aanpak met focus op maximaal hergebruik, waardebehoud (stadhuis, Stadshalle, pastorie) en verwijderbare afwerking. “Zo gaan we bij de restauratie van zowel de buitenschil als het interieur uit van een zachte restauratieaanpak. Daarnaast doen we in de drie beschermde monumenten enkele weloverwogen ingrepen die hun duurzame bruikbaarheid en wisselwerking binnen het totaalontwerp garanderen, zoals voorzieningen op vlak van toegankelijkheid, interne circulatie en energetische maatregelen”, leggen de ontwerpers uit.

De nieuwbouw krijgt een demontabel staalskelet en de materiaalkeuze ervan wordt onderbouwd op vlak van LCA (Life Cycle Analysis). “Ook een gezond en comfortabel binnenklimaat is essentieel voor de werknemers. De gebouwen rusten we daarom uit met een performante mechanische ventilatie met warmterecuperatie, doorgedreven isolatie en verhoogde luchtdichtheid. Binnenafwerkingsmaterialen selecteren we op hun toxiciteit, het gebruik van lijmen en afdichtingsmaterialen is minimaal.”

Bron: B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage