Oostenrijks dorpje laat bushokjes maken door sterarchitecten

Krumbach, een slaperig Oostenrijks dorpje ten zuiden van Wenen, liet zeven bushokjes ontwerpen door verschillende vermaarde architecten. Onder meer Wang Shu, Sou Fujimoto en Smiljan Radic werkten mee. Meer dan 200 mensen hielpen met het project om het dorpje van 1000 inwoners op de kaart te zetten.

Kunstwerken

Het heeft een jaar geduurd, maar Krumbach onthulde vandaag de 7 bushokjes. Elke stopplaats heeft een heel eigen ontwerp en valt niet te vergelijken met de standaard, depressie-opwekkende koten in België. Zo werkte Sou Fujimoto een witte structuur met ingebouwde trap uit. Wachtende mensen kunnen op een platform halsreikend uitkijken naar de bus.

Curator Dietmar Steiner prees de inzet van de medewerkers: "Het hele project is geslaagd dankzij de hulp van de mensen." Hoewel de bushokjes zeker kunst te noemen zijn is het niet enkel een project van ijdelheid. Verena Konrad, directeur van het Vorarlberger Architektur Institut wist dat het project "belangrijk is voor de mobiliteit en de succesvolle verbinding van de infrastructuur".

Deel dit artikel:
Onze partners