Oplossingen voor rook- en stofbeheersing bij lasprocessen en thermische snijprocessen

Blootstelling aan lasrook of thermisch gegenereerde rook is een ernstig gezondheids- en veiligheidsprobleem waarmee de fabrikanten van vandaag geconfronteerd worden. Naast gezondheidsrisico’s, kan ongecontroleerde lasrook in fabrieken ook machines of elektrische kasten infiltreren. Deze veroorzaken uitvaltijd, productiviteitsverlies en opstapeling in de werkplaats die extra schoonmaak- of opruimwerkzaamheden vereisen.

Internationale gezondheids- en veiligheidsorganisaties hebben het belang erkend van het beschermen van werknemers tegen thermisch gegenereerde rook en hebben strikte blootstellingslimieten ingevoerd. Hoewel de voorschriften strenger zijn voor bepaalde materialen, zoals lasrook van laag gelegeerd staal (RVS), wordt deze nu als kankerverwekkend beschouwd.

De werknemers beschermen tegen dampen, stof en rook die vaak voorkomen bij lasprocessen, kan het beste bereikt worden door deze bij de bron af te zuigen om te voorkomen dat ze in de ademzone van de werknemer terechtkomen.

Veel factoren beïnvloeden wat het juiste product voor u is en daarom biedt Nederman een volledig assortiment product- en serviceoplossingen aan die aan uw behoeften voldoen.

 

Afzuigarmen

Afzuigarmen zijn het belangrijkste werktuig van de lasser in combinatie met rookafzuigsystemen en daarom zijn het ontwerp, de kwaliteit en de prestaties van vitaal belang voor een betrouwbare en effectieve afzuiging. De beste afzuigarmen van Nederman zijn ontworpen om de afzuiging van rook te optimaliseren, zijn eenvoudig te bedienen en betrouwbaar op hun plaats te houden zodat frequente afstelling niet nodig is. De armen zijn duurzaam geconstrueerd om de uitdaging van lasomgevingen aan te kunnen.

Voor rooktoepassingen met meerdere lassers of hogere rookontwikkelingssnelheden bieden stationaire rookafzuigsystemen een grotere capaciteit en prestatie om aan deze behoeften te voldoen. Deze systemen zijn ontworpen om meerdere afzuigpunten te ondersteunen die via een galva kanaal gekoppeld worden aan een MCP Filter, die de capaciteit en het vermogen heeft om de verhoogde rookbelasting aan te kunnen.

 

Samen voor een veilige werkplek

Een opmerkelijke realisatie bewijst meteen de meerwaarde van de oplossing. Een koeltechnisch bedrijf, gespecialiseerd in koel- en vriesinstallaties, was voor hun las-en slijpactiviteit op zoek naar een afzuiginstallatie met een goed en flexibel gebruiksgemak, gecombineerd met een minimale ecologische afdruk (eco-efficiëntie).

Samen werd een voorstel uitgewerkt met 14 verlengde flexibele afzuigarmen van het type NEX MD (medium duty). De armen worden op steunen, in de verschillende zones, geplaatst om een perfecte inkleding naar ieder laszone te garanderen. Deze armen combineren een groot bereik (8m) en debiet (1200 m³/u) met een ongekende flexibiliteit en gebruiksgemak. Iedere arm is voorzien van een goed werkende smoorklep wat voor hun zeer belangrijk was omdat zij de combinatie van slijpwerken combineren met TIG laswerken.

Al deze armen worden verbonden door een centrale kanalisatie met een volautomatische filterinstallatie type FMC 6A, uitgerust met de nieuwe Nano fiber filterpatronen, met een vangstrendement van méér dan 95% sub micron. Om een maximale bescherming voor de lasser en slijper te garanderen, gekoppeld aan een minimaal energieverbruik en warmteverlies, is de filter unit uitgerust met een automatische frequentiesturing en een zomer/winter klepsysteem op de uitblaas.

Het eindresultaat? Een minimale energieopname in functie van het aantal geopende lasarmen. In koude periodes wordt de gefilterde lucht geheel of gedeeltelijk gerecupereerd.

Bron: Nederman

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage