OPROEP. Belgische paviljoen Biennale Architettura 2025

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) nodigt architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars uit om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen voor het Belgische paviljoen op de Biennale Architettura 2025 in Venetië. De 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, gaat door van 24 mei tot 23 november 2025.

Het VAi is op zoek naar voorstellen die urgente thema’s binnen het hedendaagse internationale kunst- en architectuurdiscours op een vernieuwende manier verkennen. De oproep is gericht aan multidisciplinaire teams onder leiding van één of meerdere architectuurprofessional(s), gevestigd in Vlaanderen of Brussel of die blijk kan geven van significante culturele integratie.

 

Flexibel tentoonstellingsconcept

Het inhoudelijk voorstel is theoretisch en conceptueel sterk onderbouwd en uitgewerkt. Het ontwerp van de scenografie spreekt bezoekers op een directe manier aan en vormt een krachtige visuele en tastbare installatie in het paviljoen. Het Vlaams Architectuurinstituut volgt de verdere uitwerking van de gekozen inzending productioneel en inhoudelijk nauw op. Het beoogde project is flexibel opgevat zodat het aanpasbaar is voor mogelijke toekomstige tentoonstellingen op andere locaties na afloop van de 19de Architectuurbiënnale in Venetië.

 

Overkoepelend thema

De selectie van de Vlaamse inzending voor het Belgische paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië 2025 vindt plaats zonder dat het overkoepelende thema van de 19de editie van de Architectuurbiënnale is bekendgemaakt door Carlo Ratti, curator van de Architectuurbiënnale van Venetië 2025. Desalniettemin moet het geselecteerde project voor het Belgisch paviljoen waar mogelijk dit overkoepelend thema kunnen weerspiegelen zodra het bekend is.

 

Beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie die instaat voor de selectie van de laureaten bestaat uit: Dennis Pohl (directeur Vlaams Architectuurinstituut, voorzitter van de jury), Peter Vanden Abeele (stadsbouwmeester Gent), Tom Avermaete (professor Geschiedenis en Theorie van Stedenbouwkundig Ontwerp, ETH Zürich), Adinda Van Geystelen (algemeen & artistiek directeur bij Z33), Sofie De Caigny (aftredend directeur Vlaams Architectuurinstituut) en Hulya Ertas (coördinator tentoonstellingen en publicaties bij het Vlaams Architectuurinstituut).

 

Meer info over het verloop van de wedstrijd vind je op de website van het VAi. Deadline om je project in te dienen is 5 mei 2024.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners