OPROEP. Water, spel en leesbaarheid voor een schoolomgeving in Laken

De stad Brussel is op zoek naar een multidisciplinair team voor de aanleg van de publieke ruimte en het creƫren van een grafische en ludieke identiteit op een schoolsite in Laken. Concreet gaat het om de herinrichting van een deel van de Molenbeekstraat en de aanleg van een waterplein op de hoek van de Molenbeekstraat en de Drootbeekstraat. Kandideren kan uiterlijk tot 16 mei.

De schoolsite, dichtbij het kanaal en Thurn & Taxis, omvat vier scholen die samen meer dan 15.000 leerlingen hebben. De wijk wordt enerzijds gekenmerkt door veel nieuwe woonprojecten en anderzijds door industriƫle en logistieke activiteiten. Deze mix van functies betekent dat er in de buurt van de scholen imposante gebouwen, grote straten en druk auto- en vrachtverkeer te vinden zijn.

In dit stedelijk landschap, worden de scholen een beetje verdrukt en zijn ze weinig zichtbaar. Het opwaarderen en activeren van de onbebouwde ruimte, zal zowel voor de schoolsite als voor de buurt een meerwaarde betekenen. Ludieke interventies die spel en sport aanmoedigen in de publieke ruimte plaatsen het kind centraal in de beleving van de stad. Tegelijk moet het ontwerp de waterhuishouding in de omgeving verbeteren. Verder wordt er ingezet op een uniforme vormgeving die de schoolsite als geheel een nieuwe grafische identiteit en een betere leesbaarheid geeft.

Uiterste indieningsdatum is 16 mei 2023 om 10u. Meer info over de opdracht vind je op de website van de Brusselse Bouwmeester. De opdrachtdocumenten kun je hier downloaden.

Deel dit artikel:
Onze partners