Outdoor Wood Concepts en Z-Creations samen op INTERIEUR 2014

Outdoor Wood Concepts uit Avelgem en Z-Creations uit Ardooie maken beide duurzame producten en systemen in hout. Bij de eerste zijn het eigentijdse oplossingen in hout voor buiten: houten gevelconcepten en terrasvloeren, de tweede produceert houten tafels en stoelen. Voldoende zelfs om een gemeenschappelijke  stand op Interieur 2014 te verantwoorden, waar ze van 17 tot en met 26 oktober hun synergie in aanpak en producten tentoon zullen spreiden. 

Familiale roots

Beide bedrijven zijn ontstaan en gegroeid vanuit een familiale context. Outdoor Wood  Concepts komt voort uit het Avelgemse Houtmagazijn Verdonckt en Z-Creations is een  divisie van De Zetel NV uit Ardooie.

Verdonckt is een traditionele houthandel met producten en oplossingen voor  parketteurs, algemene- en tuinaannemers, schrijnwerkers en in mindere mate voor  de doe-het-zelf sector. De producten van Outdoor Wood Concepts richten zich  voornamelijk tot architecten en voorschrijvers.

De Zetel NV is een vierde generatie familiebedrijf met sterke internationale reputatie  in houten tafels en stoelen voor collectiviteiten en voor de projectmarkt. Design, authenticiteit en duurzaamheid spelen daarbij een rol van kapitaal belang.

 

Design met grote ‚D’

Het belang van design komt tot uiting in de nauwe samenwerking tussen Z-Creations  en een reeks vooraanstaande ontwerpers, waaronder bOb Van Reeth, Luc Vincent,  Stefan Schöning, Studio Seghers, Roel Vandebeek en andere. Met enkele opmerkelijke resultaten tot gevolg zoals de CUP CUP collectie, ontworpen door Luc Vincent, de MINE  collectie van de hand van Studio Seghers en recentelijk de SUNRISE collectie, een design  van Stefan Schöning.

CUP CUP brengt stoelen, krukken en loungers in frisse kleurencombinaties en met  vloeiende, afgeronde vormen en lijnen. MINE omvat stoelen, stapelstoelen, krukken  en bijhorende tafels in een combinatie van massieve eik of beuk met multiplex. Het  design van Studio Seghers was meteen goed voor een Henri van de Velde label in 2013.  SUNRISE brengt stoelen met zetelcomfort.

 

Unieke gevelconcepten in hout

Outdoor Wood Concepts zal twee gevelconcepten uitlichten tijdens de interieurbiënnale.  Het eerste, FREE WILLY, is een horizontale en geventileerde gevelbekleding in hout,  met latten voorzien van tand en groef die onzichtbaar bevestigd kunnen worden.

Het tweede product, WOODFACE, is een innovatief verticaal gevelconcept ontworpen  door Roel Vandebeek in het kader van een 5X5 traject van Designregio Kortrijk. Houten  latten worden hier afgewisseld met aluminium profielen en geven extra diepte en  textuur aan de gevel. Het systeem laat toe om deuren en garagepoorten naadloos en  vrijwel onzichtbaar te integreren in de gevel.  één van de 50 innovatieve producten uit de regio (Free Willy in 2010 / Woodface® in 2013).  WOODFACE werd bovendien onlangs bekroond met het Henry van de Velde – Label.

 

Twee bedrijven, één visie

Voor wie zich nog mocht afvragen waarom beide bedrijven besloten hebben om via  een gezamenlijke stand naar buiten te komen, kunnen we, naast de grondstof hout, nog  een aantal extra redenen aanhalen.  Vooreerst zijn hun producten complementair, de ene werkt aan oplossingen voor  binnen, de andere voor buiten. Verder kunnen de medewerkers van beide bedrijven het  goed met elkaar vinden. Hun aanpak van de markt is bovendien vrij gelijklopend omdat  ze beide werken via architecten en voorschrijvers. Ook reeds eerdere samenwerkingen  die zeer in de smaak vielen, hebben geleid tot het gezamenlijk standproject op Interieur  2014.  Partners in duurzaamheid  Z-Creations en Outdoor Wood Concepts kijken bovendien op dezelfde manier tegen  duurzaamheid aan. En daarbij gaat het om meer dan verantwoord bosbeheer en het  gebruik van FSC of PEFC-gelabeld hout. Er wordt immers ook rekening gehouden met  de levensduur van de producten, beperking van de transport-uitstoot door lokale  grondstoffen te gebruiken, een gezond woon- en leefklimaat en het creëren van  meerwaarde via gebruikscomfort en/of plaatsingsgemak.  Z-Creations en De Zetel NV beschikken bovendien over een eigen verbrandingsoven die  het afvalhout gebruikt voor het opwekken van nieuwe, groene energie voor hergebruik  in de fabriek. Bij Outdoor Wood Concepts wordt veel gewerkt met gevingerlast hout.  Hierdoor ontstaat een oneindige plank. Deze kan dan zonder opdeelverlies op de  gewenste lengte worden afgezaagd. Het bevordert een optimale benutting van het hout.  

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage