Parijs krijgt eerste wolkenkrabber sinds de jaren 70

Parijs krijgt zijn eerste wolkenkrabber sinds meer dan 40 jaar. Het bureau Herzog & de Meuron ontving een bouwvergunning voor zijn 180 meter hoge Tour Triangle. De plannen voor de controversiële driehoekige toren werden eind juni goedgekeurd door de raadsleden van de stad. In november vorig jaar had diezelfde commissie de toren nog afgewezen.

Derde hoogste gebouw

Anne Hidalgo, de pro-ontwikkelingsburgemeester van Parijs, tweette dat ze "trots en blij (was) dat de Driehoek kan geboren worden in Parijs", eraan toevoegend dat het project 5000 banen zal creëren bij de bouw ervan en nog eens 5000 banen bij in gebruikname. Eenmaal gebouwd, zal Tour Triangle het derde hoogste gebouw van de stad zijn, na de 324 meter hoge Eiffeltoren en de 209 meter hoge Tour Montparnasse.

Gesteund door vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco zal de wolkenkrabber een hotel met 120 kamers, kantoorruimten voor co-working en culturele voorzieningen bevatten. Men stelt voor om het project te bouwen in de buurt Porte de Versailles, in het 15e arrondissement van Parijs. Herzog & de Meuron - de Zwitserse firma bekend van projecten, waaronder het Beijing Olympisch Stadion en het Parrish Art Museum in New York - zegt dat het gebouw de historische as, gevormd door de Rue de Vaugirard en de Avenue Ernest Renan, zal herstellen.


Omstreden

Het is een omstreden ontwerp met felle kritiek van de lokale bewoners, die beweren dat het gebouw hen zal overschaduwen. Ook sommige politici zeggen dat het concept onhoudbaar is. Maar er werd onlangs dus toch een bouwvergunning verleend, met een nipte meerderheid van 87 stemmen voor en 74 tegen, volgens de plaatselijke rapporten.

Deze tweede stemming vond plaats nadat burgemeester Hidalgo, lid van de Socialistische Partij en één van de grootste supporters van het project, de oorspronkelijke poll ongeldig verklaarde. Volgens haar zouden sommige conservatieve raadsleden de regels overtreden hebben door bekend te maken hoe ze gestemd hadden. Deze keer werd de stemming in het geheim uitgevoerd.


Nieuwe regelgeving

Herzog & de Meuron onthulde het ontwerp in 2008. Sindsdien veranderde het Parijse ordeningsrecht waardoor de bouw van woontorens tot 50 meter en kantoorgebouwen tot 180 meter, binnen de arrondissementen van de stad, mogelijk werden. Eerder dit jaar, voltooiden de Franse architecten Hamonic + Masson & Associés en Comte Vollenweider Architectes een 50 meter hoge woontoren in de stad - het hoogste residentiële gebouw in Parijs sinds 1970.

"De verandering in de regelgeving is een historisch moment," vertellen de architecten. "Parijs laat opnieuw, voorzichtig, hoge gebouwen toe in de stad." Daarvoor was de hoogte van alle nieuwe gebouwen beperkt tot slechts 37 meter. Dit was een reactie op de controverse die veroorzaakt werd door de bouw van Tour Montparnasse, die in 1973 werd voltooid.

 

 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners