PET-isolatoren van AluK nu ook Cradle to Cradle gecertificeerd

Tien jaar geleden innoveerde AluK met zijn High Insulation-systemen met ABS-isolatoren. Begin dit jaar nam het bedrijf zijn pioniersrol opnieuw ter harte met de lancering van isolatoren van 100% gerecycleerd petmateriaal. AluK is de eerste aluminiumsysteemleverancier in België en Nederland met deze innoverende systemen. De PET-strip heeft nu ook de bronzen certificering van Cradle to Cradle gekregen. "Het C2C-certificaat is een erkenning voor onze continue inspanningen op vlak van R&D en duurzaamheid”, aldus Steffen Hageman, CEO AluK Benelux. 

De Cradle to Cradle Certified Products Standard is een wereldwijd erkende methode waarmee de duurzame eigenschappen van producten continu worden beoordeeld. Als wereldwijde leider met meer dan 70 jaar ervaring op het vlak van design en productie van aluminiumsystemen wil de AluK Group zijn steentje bijdragen aan een beter milieu en een circulaire economie. “Tijdens dit productieproces gebruiken we grondstoffen op een efficiënte manier en vermijden we afval”, vertelt Stefaan De Kegel, Research & Development Manager bij AluK Benelux. “We geven heel wat plastic een tweede leven. In één draaikiepraamsysteem met een afmeting van 1230 x 1480 mm verwerken we tot maar liefst 65 petflessen van 1,5 liter.”

 

Duurzamer én mooier eindproduct

Voortaan zijn de Themis, Kolos, Triton en Hermessystemen van AluK uitgerust met isolatoren van recycled PET-materiaal.  “Met de REVIVE® isolatoren bekomen we een mooier eindresultaat omdat we ze perfect kunnen poedercoaten in een kleur naar wens. De petprofielen zijn bovendien recycleerbaar en permanent herbruikbaar zonder verlies van eigenschappen en met minimale CO2-uitstoot,” vertelt Steffen Hageman, CEO van AluK Benelux.

Omgevingsinvloeden zoals warmte, koude en luchtvochtigheid hebben nauwelijks invloed op de vorm van de isolator omdat die minder vocht bevat. De petprofielen hebben eveneens een goede weerstand tegen uv-stralen. “Op dit moment zijn wij de eerste aluminium systeemleverancier in België en Nederland met deze innoverende systemen, net zoals we dat tien jaar geleden ook waren met onze High Insulation-systemen met ABS-isolatoren”, aldus Hageman.

 

Gerecycleerd aluminium

Met deze innovatieve reeks REVIVE® blijft Aluk zijn producten verduurzamen. Daarenboven kan de producent rekenen op hetzelfde engagement bij zijn leveranciers. “Zij recycleren ons basismateriaal aluminium op grote schaal, zonder kwaliteitsverlies”, legt De Kegel uit. “Zo wordt 75% van al het geproduceerde aluminium in de afgelopen 140 jaar vandaag nog steeds hergebruikt. Daarbovenop maken onze leveranciers onze profielen met X-ECO-legeringen die voor 80 % bestaan uit gerecycleerd constructiemateriaal. Leuk weetje: 45% daarvan bestaat uit gesloopte ramen.”

X-ECO-legeringen zorgen ook voor een CO2-reductie. Zo brengen standaardlegeringen 7 ton CO2-uitstoot per ton aluminium voort. Bij X-ECO-legeringen is dat slechts 2 ton CO2.

Bron: AluK
Deel dit artikel:
Onze partners