Peter Vanden Abeele en team kijken terug op zes jaar Gents stadsbouwmeesterschap

Wat doet de Gentse stadsbouwmeester om de architectuurkwaliteit van Gent te verhogen? Je vindt het antwoord in het nieuwe document ‘Samen Stad Gebouwd: Bouwmeesterrapport 2017 – 2023’.

Met het rapport laten stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en zijn team zien hoe ze de afgelopen zes jaar via overleg en begeleiding probeerden te wegen op architectuurkwaliteit. Dat gaat over het bespreken van ontwerpdossiers met architecten en ontwerpers, het zoeken naar de juiste ontwerper voor de juiste opdracht, het agenderen van urgente ruimtelijke kwesties in de stad, maar ook over het vieren van architectuur in Gent.

 

Naakte cijfers

Alle gegevens van de voorbije zes jaar hebben zijn in het rapport opgelijst. Welke jury's zat de stadsbouwmeester voor? Welke ontwerpers kregen een opdracht? Waar gaf de stadsbouwmeester een toelichting? Welke projecten kwamen op de kwaliteitskamer? Welke externe experten waren aan boord? Op welke locaties werd gewerkt? De stadsbouwmeester heeft geen geheimen.

 

Analyse

Heeft de stadsbouwmeester in Gent een verschil gemaakt? Professor, architect en stedenbouwkundige Els Vervloesem werd gevraagd om een reflectie van buitenaf, terwijl het team stadsbouwmeester zelf de balans opmaakt van binnenuit. De verlenging van het mandaat van Peter Vanden Abeele is ondertussen een feit. Wat kan je doen met zo'n kleine ploeg? Wat ging goed? Wat kan beter? Duik mee in de analyse en laat de Gentse stadsbouwmeester weten waar jij kansen ziet.

Bron: Stadsbouwmeester Gent
Deel dit artikel:

Onze partners