Hoger én beter: stadsbouwmeester Gent pleit in stadsessay voor leefbare tussenmaat

Persen we lustig alle kaveltjes dichter opeen? En halen we alle beoogde kwaliteiten onderuit? Een schaamstrookje groen en eventueel een extra teruggetrokken bouwlaag om de illusie van privacy te behouden? Nog meer verharding? Experten hoef je er niet van te overtuigen dat ons grondverslindende nederzettingspatroon anders moet. Compacter en hoger. Maar hoe hoog dan? De Gentse stadsbouwmeester Peter Van den Abeele pleit in het stadsessay Hogerbouw niet voor torens van 12 bouwlagen of meer. Wel voor een Gentse tussenmaat. Extra bouwlagen in ruil voor maatschappelijke winsten. En een slimmere onderhandelingsstrategie om de stad toekomstbestendig te maken.

Steeds meer mensen zoeken een plek in de stad. Dus het is logisch dat we de hoogte in gaan om ruimte te sparen. Toch zorgen nieuwe bouwprojecten niet altijd voor meer leefbaarheid. Vandaar dat zoveel bewoners een gevoel van verlies ervaren. De Gentse stadsbouwmeester pleit voor meer onderhandelingsmarge. Bouw hoger en beter. Met stevige kwaliteitscriteria op esthetisch, cultureel en sociaal-maatschappelijk vlak, kunnen we een toekomstbestendige uitbouw van de stad mogelijk maken.

En dat hoeft niet met torens van 12 bouwlagen of meer. Het is in de tussenmaat waar winst valt te rapen in Gent. Denk aan kansen voor collectieve voorzieningen en buitenruimtes, variatie in typologiëen, en dus meer inclusie. Het is bovendien een schaal die ideaal is voor duurzame maatregelen van energie over materialen tot mobiliteit. En het is een schaal die kan aansluiten op elke specifieke Gentse context. Ontdek in 15 stellingen waarom hogerbouw de juiste keuze is, niet voor één project op zich, maar voor een hele buurt en gemeenschap.

Dit essay laat niet alleen de stadsbouwmeester aan het woord. Ook Gentse torenbewoners, torenontwerpers, torenbouwers, torenonderzoekers, die hard believers en sceptici schreven mee. Lees de stellingen van Ann Hendricx, Arnaud Vanrafelgem, Bart Cobbaert, Elly Van Eeghem, Griet Roets, Jan Mannaerts, Jeroen de Willigen, Juliane Greb, Nele Van Damme, Oana Bogdan, Stefanie Everaert, Steven Delva, Steven Geirnaert, Sven De Visscher, Tomas Ooms en Trui Tydgat.

Het stadsessay Hogerbouw kun je hier lezen en downloaden.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:

Onze partners