Pieter Verfaillie (bow architecten): "Klimaatvriendelijke intenties architect niet altijd waargemaakt omdat hij niet het laatste woord heeft"

"Naar mijn mening zijn architecten zich ten volle bewust van de schaal en impact van de klimaatproblematiek en van het feit dat zij daar met hun gebouwen iets aan kunnen doen. Alleen zijn zij niet de enige speler en vooral niet de  final decision maker in een ontwerp- en bouwproces. Daardoor worden hun klimaatvriendelijke intenties niet altijd vertaald in het ontwerp of de realisatie van het gebouw." Aan het woord is Pieter Verfaille, founder van bow architecten. Hij is een van de panelleden in het seminarie 'Hoe CO2-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?' dat Rik Neven van Palindroom op 2 juni op ARCHITECT@WORK Brussels in opdracht van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad organiseert en modereert. Naast Pieter Verfaillie nemen ook Els Vanden Berghe van Pixii, Luc Eeckhout van evr-architecten en Alexander Mijts van VIBE plaats rond de gesprekstafel.

"De rol van architecten is vaak een adviserende en in die adviezen houden ze wel degelijk rekening met de klimaatproblematiek", vindt Pieter Verfaillie. "Alleen is het zo dat de opdrachtgever beslist. En in die beslissing speelt de economische factor meestal nog steeds een grotere rol dan de ecologische factor, zowel bij private als overheidsinitiatiefnemers."

Lees verder op onze zusterwebsite Circubuild

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage