POLO Architects blaast nieuw leven in historische site Koolputten

Na jaren van verval kreeg de historische site van de Koolputten nabij de Mirabrug in Waasmunster een nieuwe bestemming. POLO Architects bouwde er een expositieruimte, café/restaurant en bed and breakfast.

De rijke geschiedenis van het terrein langs de Durme inspireerde om de projectsite een nieuw, modern leven in te blazen en terug een ontmoetingsplaats te laten worden.

Tot halfweg vorige eeuw dienden de Koolputten als haven waar schepen hun vracht aan- en afvoerden. De benaming 'Koolputten' verwijst naar de loskade voor steenkool. De familie Schelfhout was vijftig jaar lang eigenaar van de kolenhandel en baatte er ook een drukbezochte herberg uit. Vanaf de jaren tachtig geraakte de site in verval. In 2012 kon de familie het perceel verwerven van het agentschap Waterwegen en Zeekanaal.

Blikvanger van het project is de oude herenwoning die tot haar authentieke staat herbouwd werd en dienst doet als ontvangst- en expositieruimte. De voormalige hallen waarin de steenkolen werden opgeslagen worden ook opnieuw opgetrokken met respect voor het verleden. Om maximaal in te spelen op het wandel- en fietstoerisme bieden de hallen onderdak aan een café/restaurant. Ten slotte maken de voormalige arbeiderswoningen en paardenstallen plaats voor een bed and breakfast.

Vertrekpunt is de gebouwenschil als tijdloze, serene baksteenarchitectuur waarin openingen worden gemaakt dewelke variëren in grootte naargelang de zichtzijde. Het binnenerf fungeert als recreatieve zone waarop de gebouwen geënt staan.

Een doordachte architectuur als hedendaagse interpretatie van de historische context die naadloos aansluit met de omgeving maakt van de Koolputten een plek waar wandelaars & fietsers graag vertoeven.

 

Bron: POLO Architects
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners