Populous ontwerpt nieuw voetbalstadion ter vervanging van iconische San Siro

Voetbalclubs Inter Milaan en AC Milaan hebben zopas het ontwerp van architectenbureau Populous geselecteerd voor hun nieuwe voetbalstadion, dat het iconische San Siro-stadion zal gaan vervangen. De kathedraal – zoals het stadion zal heten –is geïnspireerd door de twee meest beroemde gebouwen in de stad: de Duomo di Milano en de winkelgalerij Galleria Vittorio Emmanuele. Met de bouw van het nieuwe stadion krijgt ook de hele wijk een make-over met meer dan 110.000 m2 aan groene ruimte.

Volgens de ontwerpers wordt het stadion baanbrekend op vlak van innovatie en duurzaamheid. Het nieuwe stadion, omringd door een uitgestrekte groene zone, wordt koolstofneutraal en streeft naar LEED-certificatie dankzij het gebruik van de meest innovatieve technologieën op gebied van zowel water- en elektriciteitsverbruik, als geluidscontrole.  

Het 60.000 zitjes tellende stadion krijgt een rechthoekige vorm en wordt omringd door verticale vinnen. Deze vinnen reiken naar buiten toe om een glazen muur te ondersteunen die een 'zonverlichte galerij' zal omsluiten. Binnenin wordt dit ‘het meest intieme stadion van Europa’, door de fans zo dicht als mogelijk bij het veld te positioneren.

 

Stadsvernieuwing

Beide voetbalclubs koesteren de ambitie om met dit project nieuwe jobs creëren en een heel stedelijk gebied op te waarderen. Met de bouw van het nieuwe stadion wordt een heel nieuw district ontwikkeld volledig gewijd sport en vrije tijd, met 50.000 m2 aan nieuwe groene ruimte en een vermindering van de gebouwde oppervlakte in lijn met de nieuwste regelgeving. De wijk wordt ingericht als voetgangerszone, met in totaal meer dan 110.000 m2 aan groene ruimte, goed voor 40% van de totale oppervlakte van de site. De huidige parking, die nu 27% van de site inneemt, verhuist ondergronds.

San Siro is een van de meest bekende voetbalstadions ter wereld. Het is ontworpen door de architect Ulisse Stacchini in de jaren 20 van vorige eeuw, en grondig verbouwd voor het WK in 1990 door Ragazzi en Partners. De geplande afbraak leidde dan ook tot controverse.

Het architectenbureau Populous heeft in ieder geval ruime ervaring met het bouwen van stadions over de hele wereld, met Wembley Stadium, het Olympisch Stadion in Londen en het Yankee Stadium in New York als uitschieters.

"We hebben dit complex ontworpen als het meest duurzame stadion van Europa, het middelpunt van een nieuw sport- en vrijetijdsdictrict in Milaan dat het hele jaar door zal bruisen van leven. Het wordt nieuw alleen een fantische arena om voetbal te bekijken, maar blaast nieuw leven in een heel district om zo de inwoners, bezoekers en fans beter te kunnen bedienen”, aldus Declan Sharkey van Populous Italia.

Bron: Populous, Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners