PREFAB in de bouw: technieken en ruwbouw “versmelten” in het BIM-model

© DECAT

Wat begon als een droom bleek al snel een visionair idee: alle technieken vooraf assembleren in een verticale koker die over verschillende verdiepingen in de ruwbouw geschoven kan worden. Bij DECAT gingen BIM-experten, lassers, monteurs en technici aan de slag met het idee en dat resulteerde op relatief korte tijd in de verticale technische koker die sanitair, elektriciteit en ventilatie integreert. Op elke verdieping kunnen systemen en apparaten aangekoppeld worden. De enige beperking in de hoogte van de koker is transport. Het ontwerp laat toe dat de kokers eenvoudigweg in mekaar schuiven en zetten dus geen rem op de hoogbouw-ambities van de ontwikkelaar. Meerdere woontorens maar ook industriële gebouwen werden al uitgerust met deze innovatie.

Technieken: de laatste in het rijtje? Not!

Waar de focus bij prefab-innovaties de eerste decennia eerder op ruwbouw-toepassingen lag en de technieken meestal op de werf werden geïnstalleerd, zien we dus ook hier revolutionaire ontwikkelingen. Door het verschuiven van de technieken naar de conceptfase, zijnde de allereerste fase in het ontwerpproces, “versmelten” ruwbouw en technieken veel vroeger in het digitale BIM-model. De impact van technieken op de energiezuinigheid van gebouwen heeft daar nog een bijkomende turbo op gezet.

Architecten willen hun bouwheer namelijk al van in de vroegste ontwerpfase een E-peil kunnen meegeven en dat zet aan tot “integraal denken”. Naast de stabiliteitsingenieur, zit nu ook meer en meer de ingenieur technieken mee aan tafel van bij de conceptfase. Zeker voor grootschalige ontwikkelingen zoals appartementen en multifunctionele hoogbouw. Prefab heeft een lange weg afgelegd maar is uitgegroeid tot een zeer mature discipline in elke fase én tak van de bouwsector. En DECAT toont zich hier een absolute voorloper in.

 

Wat zijn de voordelen van deze innovatie?

  1. Snellere en accuratere berekening van het E-peil door het betrekken van de technieken in de conceptfase.
  2. De technieken lopen voor op de ruwbouw: uniek!
  3. Er is tot 40% tijdswinst bij de installatie op de werf aangezien de kokers tot 5 verdiepingen hoog in één beweging worden ingeschoven.
  4. Dit systeem is “Plug & Install” en connecteert met alle sanitaire, elektrische en HVAC-produkten.
  5. Duurzaamheid: er is minder transport van en naar de werf en bovendien zijn de kokers 100% herbruikbaar mocht het gebouw gesloopt worden
  6. Veiligheid: door de plug & play-installatie slingert minder materiaal rond op de werf en vermindert het risico op arbeidsongevallen.
  7. Comfort: doordat het grootste werk in het atelier gebeurt, vermindert de installatietijd op de werf.


Ontdek meer over deze systemen en oplossingen op: https://www.decat.be/nl/prefab

Bron: DECAT
Deel dit artikel:
Onze partners