Pritzker Prize 2015 naar Frei Otto

De architect van het Olympisch Stadion van 1972 in München, de Duitser Frei Otto, is de winnaar van de Pritzker Prize 2015. De 'Nobelprijs voor architectuur' is bedoeld voor levende architecten. Volgens The New York Times overleed de architect afgelopen maandag in Duitsland op 89-jarige leeftijd.

De winnaar zou pas over twee weken worden bekendgemaakt, maar door het overlijden van Otto is dit vervroegd. Voor zijn sterven vernam de architect - inmiddels blind - dat de jury hem de hoogste eer had toegekend in de wereld van de architectuur.

Volgens een bericht van de Pritzker Prize was Otto verrast en vereerd, maar vertelde hij dat het hem niet ging om prijzen. 'Ik probeer arme mensen te helpen, maar wat zal ik zeggen, ik ben erg gelukkig.' In Otto's Olympia stadion van München veroverde Oranje in 1988 de Europese titel voetbal. Het bouwwerk valt door zijn tentachtige vormen; zeilachtige structuren op hoge staken. De jury roemt hem als onder meer architect, onderzoeker en uitvinder.

Architectuur moest efficiënt zijn van hem en mocht slechts minimale impact hebben op het milieu. Zijn ontwerpen worden ook wel omschreven als een reactie zijn op de zware architectuur van het nationaal-socialistische Duitsland van zijn jeugd; democratisch, niet-hierarchisch en soms tijdelijk.

Volgens de voorzitter van de Pritzker-jury, Peter Palumbo, staat Otto 'voor vrijheid, zo vrij en bevrijdend als een vogel in zijn vlucht, die elegante en vreugdevolle bogen maakt, bevrijd van het verleden.' Otto is de veertigste winnaar van de Pritzker prijs. Vorig jaar won de JapannerShigeru Ban de prijs, in 2000 de Nederlander Rem Koolhaas. Met Shigeru Ban ontwierp Otto het Japan paviljoen op de Expo 2000 in Hannover. De prijs wordt uitgereikt op 15 mei in Miami, in plaats van 23 mei.

Bron: de Architect

Deel dit artikel:

Onze partners