Professioneel renderen dankzij directe link tussen ARCHICAD en Twinmotion

ARCHICAD, waarvan KUBUS in België exclusief verdeler is, wordt gezien als dé software om een BIM-model te maken. Wie zich de laatste versie van het programma aanschaft, ARCHICAD 23, krijgt ernu een gratis versie van Twinmotion bij, waardoor nog gedetailleerdere renderingen mogelijk zijn, in de vorm van (panorama)beelden, maar ook filmpjes. Via de Direct-Link-plug-in in ARCHICAD worden de programma’s moeiteloos met elkaar gekoppeld.

ARCHICAD van Graphisoft heeft met de ingebouwde CineRender zelf ook een render engine, maar dankzij de link met Twinmotion zien de renderingen er voortaan een pak professioneler uit, simpelweg omdat de koppeling met Twinmotion de mogelijkheden aanzienlijk vergroot.

In ARCHICAD zelf is op het vlak van renderingen natuurlijk ook al bijzonder veel mogelijk. Zo kan je (vooringestelde of zelfgemaakte) renderscènes activeren, zoals een visualisatie bij avondlicht, een beeld met verlichting in het gebouw aan of uit, bij slecht of mooi weer … Daarnaast kan je ook bepaalde details uit het model renderen in plaats van het hele gebouw. Dankzij de functionaliteit van tweepuntperspectief voor renderen is het niet nodig om achteraf het perspectief nog op te werken in een fotobewerkingssoftware.

Door gebruik te maken van Twinmotion, een rendersoftware die ook animaties kan maken en gratis meegeleverd wordt in ARCHICAD 23, de laatste versie, kan alles echter nog een pak mooier en professioneler. Zo kan je texturen of ‘surfaces’ die je aan je model hebt toegevoegd in ARCHICAD, fijner afwerken in Twinmotion. Een parking die je in ARCHICAD hebt getekend, kan je in Twinmotion zo bijvoorbeeld een bepaalde afwerking geven; in beton, klinkers, tegels …


Ongeziene graad van detaillering

Ook kan je in Twinmotion je model opwerken met nieuwe elementen uit een bibliotheek, zoals meubilair, straatverlichting, gras, bomen, planten, auto’s … De elementen komen in alle maten en kleuren en kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan je model door ze erop te slepen. De graad van detaillering is daarbij ongezien. Je kan bijvoorbeeld de dikte en hoogte van het gras instellen. Of het seizoen veranderen, waarna alle natuurelementen in het model zich daaraan automatisch aanpassen.

In Twinmotion kunnen ook bewegende elementen aan het model worden toegevoegd. Zo kun je mensen laten lopen – wiens kledij je tot in de details kan aanpassen – langs een pad dat je eerst zelf definieert, het hoge gras laten ruisen enzovoort. Dat kan leuk zijn voor de export die je uiteindelijk maakt. Die beperkt zich immers niet tot simpele simulaties, je kan er ook voor kiezen een filmpje te exporteren dat de kijker meeneemt doorheen het model. Op welke manier dat gebeurt, bepaal je helemaal zelf.


Synchronisatie

Niet onbelangrijk: de link met ARCHICAD blijft steeds actief. Je kan dus in beide programma’s tegelijk werken. Aanpassingen die je in ARCHICAD doet, worden automatisch ook in Twinmotion doorgevoerd.

Kortom: de gratis Direct Link-plug-in van Twinmotion in de laatste versie van ARCHICAD maakt het mogelijk je model op een meer professionele manier te renderen, met een hogere graad van detaillering, maar op een bijzonder eenvoudige, gebruiksvriendelijke manier.

Mensen die een remote demo willen aanvragen om nog meer functionaliteiten van ARCHICAD te ontdekken, kunnen dat doen via deze link.

Deel dit artikel:
Contacteer KUBUS
Onze partners