Projecten gezocht voor Architectuurboek Vlaanderen N°15

In het najaar van 2022 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de nieuwste editie van het Architectuurboek Vlaanderen. De tweejaarlijkse publicatie is volgend jaar aan haar vijftiende editie toe. Het Architectuurboek brengt telkens de meest spraakmakende projecten uit Vlaanderen en Brussel in kaart, maar geeft ook aandacht aan het internationale werk van architecten uit Vlaanderen en Brussel. Voor elke editie stelt het VAi een nieuwe redactie samen die het boek vorm geeft op basis van inzendingen. Je hebt tot 17 september de tijd om jouw project(en) te uploaden.

Voor het Architectuurboek Vlaanderen N°15 nodigen we architecten, opdrachtgevers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en andere ruimtelijke ontwerpers uit om projecten van bijzondere architecturale kwaliteit in te zenden. Ook deze editie wordt een bloemlezing en een moment van reflectie dat de rijkdom en veelzijdigheid van de hedendaagse architectuurproductie weerspiegelt. De redactie werkt op basis van ingezonden projecten en bestudeert de ruimtelijke uitdagingen, de verrassende antwoorden en de maatschappelijke positie ervan.

Het Architectuurboek Vlaanderen is sinds de eerste editie (1994) uitgegroeid tot een toetssteen voor de groeiende kwaliteit van de architectuur uit onze regio. Binnen een inmiddels sterk ontwikkeld architectuurveld houdt het boek de recente productie tegen het licht van maatschappelijke, politieke en ruimtelijke veranderingen. Architecturale kwaliteit ontstaat immers vanuit een weloverwogen verhouding tot haar context. Op schaal van het project kan dit de stedenbouwkundige, programmatische of socio-economische context van het ontwerpvraagstuk zijn. Maar op een meer algemeen niveau speelt de bredere context van maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke component, zoals hergebruik, verdichting of mobiliteit. Het Architectuurboek wil daarom aan de hand van goede architectuur ook de relevante maatschappelijke positie van ontwerpers en het bredere architectuurveld in kaart brengen.

Een project indienen kan via deze website

Bron: VAi

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage