Raar maar Waar: Stalen kunstwerk vindt nieuwe thuis in Londense gevel

Kunstenaar Lee Simmons heeft in de Londense wijk Marylebone een stalen beeldhouwwerk van 17 ton en 15 meter hoog onthuld. Het kunstwerk, dat Quadrilinear werd gedoopt, bestaat uit vijf lagen lasergesneden staal van vier verdiepingen hoog. 

Het monumentale kunstwerk steekt uit boven de gevel van de Schoen Clinic in de Londense Wigmore Street, een project van ESA Architecten en werd over een periode van vier jaar gebouwd door Format Engineers. De roestvrijstalen kolom is gebaseerd op gedeconstrueerde historische kaarten van de wijk Marylebone om de context, het ritme en het weefsel van de gevel te betrekken.

 

Voorliefde voor topografie

Opgegroeid in Stevenage behaalde Lee Simmons een First Class Honors-diploma in metaalbewerking en edelsmeedkunst alvorens een masterdiploma te behalen in de vakken aan het Royal College of Art. Zijn eerdere werken werden een springplank voor Quadrilinear, een project dat voortkomt uit wat Simmons interesse voor kaarten.  

Zoals hij zei: "Ik ben een beetje gefascineerd door kaarten en topografie, wat wel gepast leek op zo’n prominente hoek." Simmons werkte samen met de architecten, ingenieurs en fabrikanten om het kunstwerk tot leven te brengen.

 

Robuust en onderhoudsarm

Format Engineers werkte samen met de fabrikanten van Littlehampton Welding om de structuur te realiseren. Dunne stalen platen werden aan elkaar gemonteerd door 1.200 roestvrijstalen staven om een lichte kromming te creëren.

Simmons gebruikt regelmatig roestvrijstaal als zijn belangrijkste medium, omdat het zowel robuust als onderhoudsarm is. Door te werken met Format en Littlehampton was hij in staat om de constructie te vereenvoudigen om de productiekosten te minimaliseren.

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage